Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition, αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των φυστικιών στον έλεγχο των πρωινών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και στη βελτίωση της αγγειακής υγείας σε ανθρώπους με προδιαβήτη.

Στη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν την αποτελεσματικότητά των φυστικιών και τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες ως βραδινά σνακ στον έλεγχο επιπέδων γλυκόζης νηστείας στο αίμα μειώνοντας παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με καρδιαγγειακές νόσους και βελτιώνοντας την ποιότητα διατροφής σε ενήλικες με προδιαβήτη.

Η έρευνα περιέλαβε 51 ενηλίκους με προδιαβήτη που χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Στην ομάδα παρέμβασης χορηγήθηκαν 57 γρ την ημέρα, ανάλατα ψημένα φυστίκια ως νυχτερινό σνακ για 12 εβδομάδες. Στην ομάδα ελέγχου οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες ως νυχτερινό σνακ

Οι βασικές παράμετροι αξιολογήθηκαν σε 2 συνεχόμενες ημέρες στην αρχή και το τέλος κάθε περιόδου δίαιτας.

Στην ομάδα παρέμβασης συμμετείχαν 26 άνθρωποι και 25 στην ομάδα ελέγχου.

Η συμμόρφωση στη δίαιτα ήταν 90% στην ομάδα παρέμβασης και 93% στην ομάδα ελέγχου.

Η δεύτερη ομάδα κατανάλωνε πιο συχνά, κρακεράκια ποπκόρν και κουλούρια.

Δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές διαφορές στις παραμέτρους που συνδέονταν με τον μεταβολισμό γλυκόζης και την αγγειακή υγεία μεταξύ των 2 ομάδων.

Όμως τα σκορ του Healthy Eating Index-2015 (HEI-2015) που υπολογίστηκαν για την αξιολόγηση της ποιότητας της διατροφής ήταν υψηλότερα στην ομάδα παρέμβασης.

Αυτή η ομάδα είχε υψηλότερα σκορ HEI για πρωτεΐνες από θαλασσινά καθώς και φυτικές πρωτεΐνες, επεξεργασμένα δημητριακά και ποσοστό λιπαρών οξέων σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Αν και δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στη συνολική ενέργεια μεταξύ των ομάδων, το ποσοστό της συνολικής ενέργειας από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πρόσληψη καλίου ήταν υψηλότερο στην ομάδα παρέμβασης.

Αυτή η ομάδα επίσης ανέφερε μεγαλύτερη πρόσληψη διατροφικών ινών, ξηρών καρπών και σπόρων και ελαίων, καθώς και χαμηλότερη πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών.

Τα φυστίκια ως βραδινό σνακ μπορούν να αυξήσουν την ποιότητα της διατροφής σε ανθρώπους με προδιαβήτη. Όμως η τροφή είχε παρόμοια επίδραση με αυτή από σνακ πλούσιων σε υδατάνθρακες όσον αοφρά τον έλεγχο της γλυκόζης και την υγεία των αγγείων.

Παρόλα αυτά, τα ευρήματα δείχνουν ότι ασθενείς με προδιαβήτη μπορούν να καταναλώνουν φυστίκια ως πιο υγιεινή επιλογή σε πλούσια σε υδατάνθρακες σνακ ώστε να αυξήσουν την ευθυγράμμιση με τις διατροφικές οδηγίες των ενηλίκων στις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δοκιμή υπήρχαν ελλείποντα δεδομένα λόγω της αναστολής της και της απόσυρσης των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19.

Μετά την έναρξη της πανδημίας, εισήχθη ένα συγκεκριμένο ηλικιακό κριτήριο ένταξης ως μέρος της διαδικασίας έγκρισης του Πανεπιστημίου για την επανέναρξη της δοκιμής, το οποίο θα μπορούσε να περιορίσει τη γενίκευση των ευρημάτων της μελέτης σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Πηγές:
The Journal of Nutrition,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου