Ακόμα και μικρή αύξηση στην αερόβια φόρμα ενός άντρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο στον προστάτη, αναφέρει έρευνα.

Η ετήσια αύξηση της αερόβιας φόρμας κατά 3% ή περισσότερο συνδέεται με 35% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο προστάτη, αναφέρει η μελέτη στο British Journal of Sports Medicine.

Η Dr. Kate Bolam, του Swedish School of Sport and Health Sciences GIH, δήλωσε ότι βελτιώσεις στην καρδιαναπνευστική φόρμα ενηλίκων αντρών θα πρέπει να ενθαρρύνονται και ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο προστάτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 58.000αντρών οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τουλάχιστον 2 εξετάσεις αερόβιας φόρμας που μετρήθηκαν με άσκηση σε στατικό ποδήλατο. Η βάση δεδομένων επίσης περιέλαβε πληροφορίες για την σωματική δραστηριότητα τον τρόπο ζωής και τον ΔΜΣ.

Οι άντρες χωρίστηκαν σε ομάδες σύμφωνα με τις τάσεις της φόρμας τους.

Σε διάστημα 7 ετών, περίπου 600 από τους άντρες διαγνώστηκαν με καρκίνο προστάτη και 50 πέθαναν από τη νόσο.

Γενικά, άντρες των οποίων η αερόβια φόρμα αυξανόταν κάθε χρόνο είχαν 2% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο προστάτη έναντι αυτών των οποίων δεν αυξήθηκε ή μειώθηκε.

Όταν οι ερευνητές εστίασαν σε συγκεκριμένες ομάδες διαπίστωσαν ότι άντρες με 3% ή περισσότερη ετήσια αύξηση φόρμας είχαν 35% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη έναντι όσων είχαν πτώση της φόρμας.

Όμως η αερόβια φόρμα δεν συνδεόταν στατιστικά με τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.

Το επίπεδο φόρμας ενός άντρα από την αρχή, επίσης έπαιζε ρόλο.

Μόνο οι άντρες με μέτριο επίπεδο φόρμας στην έναρξη είχαν σημαντική μείωση του κινδύνου- περίπου 15%.

Πηγές:
British Journal of Sports Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου