Στις 20 Ιουνίου του 2021, η άτυχη Γωγώ από την Επανομή Θεσσαλονίκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 15 ετών, πέντε μέρες μετά την επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου σε κλινική της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση παχυσαρκίας. Σχεδόν τρία χρόνια μετά, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο χειρουργός που έκανε την επέμβαση παραπέμπεται να δικαστεί για ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα.

Το βούλευμα του καταλογίζει σειρά λανθασμένων χειρισμών (πράξεων και παραλείψεων) πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από το χειρουργείο, που οδήγησαν στον θάνατο της ανήλικης. Παράλληλα, απαγορεύει στον γιατρό - που έχει ήδη σε βάρος του καταδικαστικές αποφάσεις για δύο θανάτους ασθενών - να χειρουργεί ή να συμμετέχει σε οποιοδήποτε χειρουργείο μέχρι την οριστική εκδίκαση.

Η οικογένεια της ανήλικης, που μέσα στο βαθύ πένθος της απώλειας έχει επιδοθεί σε έναν πολυετή δικαστικό αγώνα, κάνει λόγο για πρώτη δικαίωση στη μνήμη της Γεωργίας. Η δικηγόρος της οικογένειας μιλά στο iatronet.gr για μια εξέλιξη που, παράλληλα, προστατεύει το κοινωνικό σύνολο.

Το χρονικό

Η άτυχη 15χρονη υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου στις 15 Ιουνίου του 2021. Όπως έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ο πατέρας της, πατήρ Βησσαρίων Καντούνης (φωτογραφία), ήθελε να χάσει κάποια κιλά και να νιώσει καλύτερα απέναντι σε παιδιά της ηλικίας της που την χλεύαζαν για την εμφάνισή της. Όπως επισημαίνεται και στο βούλευμα, η επέμβαση δεν ήταν ενδεδειγμένη, για πολλούς λόγους. Μεταξύ άλλων υπάρχει αντένδειξη για τη διενέργειά της σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Λανθασμένοι χειρισμοί κατά τη διάρκεια της επέμβασης φέρεται πως προκάλεσαν διάτρηση στομάχου. Η 15χρονη διαμαρτυρόταν από την πρώτη μέρα για έντονους πόνους και άλλα συμπτώματα δηλωτικά περινονίτιδας, αλλά ο γιατρός καθησύχαζε την ίδια και τους γονείς της, λέγοντας ότι είναι συνήθη μετεγχειρητικά συμπτώματα και της έδωσε εξιτήριο.

Στο σπίτι η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία, αλλά όπως λένε οι γονείς, ο χειρουργός στις αγωνιώδεις εκκλήσεις τους επέμενε πως όλα είναι φυσιολογικά και συνιστούσε τη λήψη απλών αναλγητικών.

Η ασθενής εισήχθη ξανά στην κλινική, όπου στις 19 Ιουνίου υποβλήθηκε σε επείγουσα επέμβαση λαπαροτομίας και διαπιστώθηκε ότι έπασχε από οξεία πυώδη περιτονίτιδα λόγω διάτρησης στομάχου από την προηγούμενη χειρουργική επέμβαση. Διασωληνώθηκε και τελικά κατέληξε στις 20 Ιουνίου από πολυοργανική ανεπάρκεια και ισχαιμία του μυοκαρδίου, συνεπεία γενικευμένης πυώδους περιτονίτιδας και σηπτικής καταπληξίας.

Του απαγορεύει να χειρουργεί

Το δικαστικό συμβούλιο παραπέμπει τον χειρουργό να καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της έκθεσης διά παραλείψεως από την οποία προέκυψε θάνατος, που αποτελεί κακούργημα. Επίσης, θα δικαστεί για δύο πλημμελήματα:

  • Για χρήση πλαστού εγγράφου, καθώς παρουσίασε έγγραφο συναίνεσης της 15χρονης έπειτα από ενημέρωσή της, το οποίο ωστόσο διαπιστώθηκε ότι δεν το είχε υπογράψει η ανήλικη ή οι γονείς της, αλλά άλλο άγνωστο άτομο.
  • Για υπεξαγωγή εγγράφου, καθώς το CD της επέμβασης που προσκόμισε έχει ελλιπή στοιχεία ως προς την ταυτότητα και τους χρόνους.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επιβάλλει έναν επιπλέον περιοριστικό όρο (εκτός από τη χρηματική εγγύηση των 10.000 ευρώ που του έχει επιβληθεί από την ανάκριση), αυτό της απαγόρευσης οποιαδήποτε επέμβασης σε ανθρώπινο σώμα ή συμμετοχής του σε χειρουργικές διαδικασίες, μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης.

Το βούλευμα κάνει αναφορά στην απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τον Μάιο του 2023, να αναστείλει την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του γιατρού ως το πέρας της ποινικής δίωξης, παρά τις δύο καταδικαστικές αποφάσεις που έχει σε βάρος του από προηγούμενες υποθέσεις.

"Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοιος περιοριστικός όρος, ο οποίος αποτρέπει τον χειρουργό από το να τελέσει νέα αδικήματα και λειτουργεί προστατευτικά για το κοινωνικό σύνολο, που μέχρι τώρα εντελώς απληροφόρητο προσέρχονταν στον κατηγορούμενο, χωρίς να γνωρίζει την εμπλοκή του με τη δικαιοσύνη και την αξιόποινη συμπεριφορά του, για την οποία απασχόλησε τις δικαστικές αρχές κατ’ επανάληψη", αναφέρει στο iatronet.gr η δικηγόρος της οικογένειας της 15χρονης, Κική Πακιρτζίδου (φωτογραφία).

Μεταφέροντας τις αντιδράσεις της οικογένειας, η ίδια επισημαίνει πως υποδέχτηκε με ανακούφιση την έκδοση του βουλεύματος, μέσα από την κατάσταση του μεγάλου πένθους που βιώνει. "Το θεωρούν δικαίωση για τη μνήμη του παιδιού τους, το οποίο είχε έναν μαρτυρικό θάνατο, συνεπεία ανθρώπινων πράξεων και παραλείψεων του συγκεκριμένου γιατρού, η συμπεριφορά του οποίου το Συμβούλιο έκρινε ομόφωνα ότι στοιχειοθετεί το αδίκημα της εκθέσεως, δηλαδή ενός κακουργήματος".

Οι δύο παλιότερες υποθέσεις

Το 2022 ο χειρουργός καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών από το Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για τον θάνατο 24χρονου άνδρα έπειτα από επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου. Ο άτυχος νεαρός απεβίωσε το Μάιο του 2017 από πολυοργανική ανεπάρκεια συνεπεία περιτονίτιδας - σηπτικής καταπληξίας. Ο γιατρός έχει κάνει έφεση κατά της απόφασης.

Το 2012 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 3 ετών για τον θάνατο γυναίκας 41 ετών από μαζική πνευμονική εμβολή, έπειτα πάλι από παρόμοια επέμβαση. Η απόφαση αυτή έχει καταστεί αμετάκλητη μετά την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου