Το πρώτο ιταλικό εργοστάσιο παραγωγής αλεύρων από έντομα ιδρύθηκε στην κεντρική ιταλική περιφέρεια της Αδριατικής Μάρκε, παρά την αντίθεση της ιταλικής κυβέρνησης. Η εταιρεία Nutrinsect, που εδρεύει στο Μοντεκασιάνο της επαρχίας Ματσεράτα, είναι η πρώτη φάρμα με γρύλους που παράγει αλεύρι για ανθρώπινη κατανάλωση. Ένας τόνος αλεύρι το μήνα πρόκειται να παράγεται στο εργοστάσιο παραγωγής, το οποίο εγκαινιάστηκε αυτή την εβδομάδα.

Η εταιρεία αψηφά έτσι τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης Meloni, η οποία είναι αντίθετη με τα έντομα για τη βιομηχανία τροφίμων.

Πριν από τέσσερα χρόνια, οι ιδιοκτήτες του χώρου εισήγαγαν 10.000 γρύλους από τη Γερμανία για την παραγωγή τροφής για κατοικίδια ζώα.

Τώρα που η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για το αλεύρι εντόμων, αρχίζουν να παράγουν αλεύρι γρύλων. "Τα έντομα είναι η τροφή του μέλλοντος", τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Josè Francesco Cianni, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Ο Cianni προσκάλεσε τον υπουργό Γεωργίας της Ιταλίας, Francesco Lollobrigida, ο οποίος επιδιώκει την πανευρωπαϊκή απαγόρευση του αλεύρου εντόμων στην Ιταλία, να "δει με τα μάτια του πόσο υγιεινά και θρεπτικά" είναι τα έντομα. Η ιταλική κυβέρνηση θέλει να ρυθμίσει τη χρήση τεσσάρων διαφορετικών τύπων αλεύρων που προέρχονται από έντομα, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε πρόσφατα την πώλησή τους για ανθρώπινη κατανάλωση.

Τέσσερα διατάγματα ψηφίστηκαν τον Μάρτιο του 2023 σχετικά με το αλεύρι που παρασκευάζεται από γρύλους, μεταναστευτικές ακρίδες, αλευρώδεις και προνύμφες.

Τα διατάγματα απαγορεύουν τη χρήση αλεύρων από έντομα σε ορισμένα τρόφιμα, όπως πίτσα και ζυμαρικά, και υποχρεώνουν τους κατασκευαστές να αναγράφουν σαφώς στην ετικέτα αν ένα προϊόν περιέχει αλεύρι από έντομα. Σύμφωνα με έρευνα του Ιταλικού Αγροτικού Συνδέσμου, το 54% των Ιταλών είναι κατά των εντόμων ως τροφή.

Τον Νοέμβριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την ευρωπαϊκή ακρίδα ως τρόφιμο. Η ακρίδα προσφέρεται ως τρόφιμο σε σκόνη, αποξηραμένη ή κατεψυγμένη μορφή και μπορεί να προστεθεί ως σνακ ή άλλο συστατικό σε τρόφιμα, ανακοίνωσε η Επιτροπή.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, το έντομο δεν ενέχει "κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία". Το έντομο πρέπει να αναγράφεται στα συστατικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου