Πρόωρα νεογνά, που συχνά χωρούν στην παλάμη του φροντιστή τους, ή τελειόμηνα που για διάφορους λόγους χρειάζονται εντατική νοσηλεία αμέσως μετά τη γέννησή τους. Μικροί αγωνιστές της ζωής, δίνουν μάχη επιβίωσης μέσα σε θερμοκοιτίδες, με μηχανική υποστήριξη. Ειδικοί νεογνολόγοι και άλλοι εξειδικευμένοι επαγγελματίες Υγείας βρίσκονται δίπλα τους σε έναν δικό τους αγώνα για την υποστήριξη της ομαλής ανάπτυξης και της θεραπείας τους, με στόχο να τα παραδώσουν υγιή και δυνατά στη μητρική αγκαλιά.

Σε μια Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) κάθε λεπτομέρεια έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς η παροχή ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας υποστηρίζει την εύθραυστη νέα ζωή. Οι πλέον σύγχρονες κλινικές, οργανωτικές και λειτουργικές πρακτικές στη ΜΕΝΝ θα απασχολήσουν τις εργασίες επιστημονικής διημερίδας που διοργανώνει την Παρασκευή και το Σάββατο, 2 και 3 Φεβρουαρίου, η Β’ Νεογνολογική Κλινική του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Ο διευθυντής της Κλινικής, και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών του "Παπαγεωργίου", καθηγητής Νεογνολογίας στο ΑΠΘ, Χρήστος Τσακαλίδης (φωτογραφία), μιλάει στο iatronet.gr για τις σύγχρονες προκλήσεις στη ΜΕΝΝ, τις συνηθέστερες αιτίες που οδηγούν τα νεογνά στην εντατική νοσηλεία, τα μοντέλα και τα πρωτόκολλα υποστήριξης των μικρών ασθενών, με στόχο τη βέλτιστη έκβαση της υγείας τους.

Οι λόγοι εισαγωγής στη ΜΕΝΝ

Η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών είναι μια εξειδικευμένη τριτοβάθμια δομή υψηλής ευαισθησίας, στην οποία εισάγονται νεογνά στις πρώτες 4 εβδομάδες από τη γέννησή τους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι λόγοι εισαγωγής συνδέονται με το αναπνευστικό.

"Είτε είναι ένα νεογνό που έχει γεννηθεί πρόωρα και δεν έχει επιφανειοδραστικό παράγοντα, είτε ένα τελειόμηνο νεογνό που έχει συμπληρώσει τις εβδομάδες, αλλά για διάφορους λόγους - καισαρική, λοιμώξεις, μηκώνιο κ.ά. - μπορεί να υπάρξει ανάγκη να γίνει εισαγωγή στην εντατική", αναφέρει ο κ. Τσακαλίδης, προσθέτοντας: "Συνήθως, πάσχει το αναπνευστικό και δημιουργεί το πρόβλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν άλλα προβλήματα, όπως μια συγγενής καρδιοπάθεια, μια λοίμωξη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, να υπάρχουν προβλήματα σίτισης, προβλήματα στο αίμα και άλλα ζητήματα".

Στις εργασίες της διημερίδας θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις και οι τεκμηριωμένες πρακτικές (evidence based practice) στη φροντίδα των νεογνών, τα πρωτόκολλα διαχείρισης στην κλινική πράξη και τα διεθνή πρότυπα στην εφαρμογή αναπτυξιακής φροντίδας. Επίσης, θα αναλυθούν καταστάσεις όπως η αντιμετώπιση του νεογνικού πόνου και η νευροαισθητηριακή έκβαση, η πρόληψη και ο έλεγχος λοιμώξεων, η διαχείριση αιμορραγίας στο νεογνό, η διατροφή του στη ΜΕΝΝ, η διαχείριση καρδιολογικών περιστατικών και η ιατρονοσηλευτική συνεργασία για τον προληπτικό έλεγχο της αμφιβληστοειδοπάθειας της προωρότητας. Η ανάγκη εξειδίκευσης, αλλά και συνεχούς εκπαίδευσης είναι αδήριτη.

"Η ιατρική εξελίσσεται κάθε μέρα που περνάει. Κάποια πράγματα που πριν δύο χρόνια ούτε που τα φανταζόμασταν σήμερα είναι μια πραγματικότητα, όπως δεν μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει μετά από 3 ή 4 χρόνια. Έτσι είναι και ο τομέας της νεογνολογίας", εξηγεί ο καθηγητής, συμπληρώνοντας πως μέσα από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, μελέτη της βιβλιογραφίας και εκπαίδευση μέσα από κλινικά φροντιστήρια, η νέα γνώση πρέπει να γίνει κτήμα όλων όσων ασχολούνται με τα νεογνά.

"Προσπαθούμε να πιάσουμε όλα τα πεδία, όπως το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό, το γαστρεντερικό, την ψυχολογία και τη νευροανάπτυξη των νεογνών, αλλά και την ψυχολογία και την ανθεκτικότητα αυτών που εργάζονται στις Μονάδες. Έχουμε κλινικά πρωτόκολλα για αναζωογόνηση, τοποθέτηση κεντρικών αγγείων, για την κατάλληλη θέση του νεογνού μέσα στη θερμοκοιτίδα. Όλα όσα βοηθούν στο να κάνουμε καλύτερο το έργο μας και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την ποιότητα της υγείας των νεογνών που παραδίδουμε".

Μοντέλο "καγκουρό" και μουσικοθεραπεία

Στις διάφορες θεματικές ενότητες της διημερίδας θα αναπτυχθούν σύγχρονα ζητήματα νεογνικής φροντίδας, που θέτουν και τη μητέρα στο επίκεντρο. Μεταξύ άλλων, η αξία εφαρμογής του μοντέλου "καγκουρό", που αφορά την αλληλεπίδραση του νεογνού με τη μητέρα μέσω της επαφής δέρμα με δέρμα, η επίδραση της φυσικοθεραπείας στην αναπτυξιακή εξέλιξη των πρόωρων, η επίδραση περιβαλλοντικών συνθηκών και η μουσικοθεραπεία.

"Το μοντέλο καγκουρό είναι δυνητικά ο στόχος σε όλες τις Μονάδες, καθώς δίνει μέγιστα αποτελέσματα στην ποιότητα των νεογνών που παραδίδουμε", σημειώνει ο κ.Τσακαλίδης, διευκρινίζοντας πως είναι εφικτό υπό προϋποθέσεις να εφαρμοστεί και όταν ένα νεογνό βρίσκεται διασωληνωμένο στη ΜΕΝΝ. "Χρειάζεται να έχεις πολύ προσωπικό και μεγάλους χώρους. Μακάρι να φτάναμε στα επίπεδα προηγμένων χωρών, που έχουν για κάθε νεογνό το δικό του δωμάτιο μαζί με τη μαμά. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό", υπογραμμίζει.

Σε ό,τι αφορά τη μουσικοθεραπεία, παρατηρεί πως νέες μελέτες αναφορικά με τα ηχητικά ερεθίσματα σε νοσηλευόμενα νεογνά, έχουν καταδείξει ότι και η μουσική μπορεί να συμβάλλει, πέρα από την ομιλία της μητέρας, που είναι το πιο σημαντικό ηχητικό ερέθισμα. "Υπάρχει εδώ πολύ πεδίο για περαιτέρω έρευνα, που θα οδηγήσει σε μελλοντικά πρωτόκολλα", σημειώνει.

Η διημερίδα που έχει τίτλο "Σύγχρονες εξελίξεις στη ΜΕΝΝ: Προκλήσεις και στρατηγικές στη φροντίδα των νεογνών", πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα 30 δισ. ευρώ η εξοικονόμηση της Ευρώπης από τη χρήση των βιο-ομοειδών
#είμαιΨαγμένη: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
Οι τυφώνες μπορούν να προκαλέσουν θανάτους επί 15 χρόνια [μελέτη]