Οι πιθανότητες για διάγνωση άνοιας σχεδόν τριπλασιάζονται τον πρώτο χρόνο μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρει νέα έρευνα.

Η αύξηση του κινδύνου  άνοιας μετά το εγκεφαλικό υποχωρεί με τον καιρό αλλά ποτέ δεν επιστρέφει στα επίπεδα πριν το εγκεφαλικό, έδειξε η έρευνα.

Ο Dr. Raed Joundi του McMaster University in Hamilton, δήλωσε ότι τα ευρήματα ενισχύουν τη σημασία της παρακολούθησης ανθρώπων με εγκεφαλικό για νοητική εξασθένηση.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα στο συνέδριο International Stroke Conference και θεωρούνται προκαταρκτικά.

Καναδοί ερευνητές εξέτασαν βάση δεδομένων με πληροφορίες για 15 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στο Οντάριο.

Εστίασαν σε 181.000 ανθρώπους που πρόσφατα  υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο και συνέκριναν την εξέλιξή τους με αυτή ομάδας ελέγχου -είτε υγιείς χωρίς εγκεφαλικό ή έμφραγμα είτε άνθρωποι με έμφραγμα.

Παρατηρήθηκαν επίσης περιστατικά άνοιας που διαγνώστηκαν εντός 90 ημερών από το εγκεφαλικό . Η παρακολούθηση διήρκεσε 5,5 χρόνια.

Ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος για διάγνωση άνοιας αυξήθηκε σχεδόν  3 φορές τον πρώτο χρόνο μετά το εγκεφαλικό και στη συνέχεια υποχώρησε σε 1,5 φορά υψηλότερο κίνδυνο έως το όριο των 5 ετών.

Ο κίνδυνος παρέμενε ελαφρώς αυξημένος ακόμα και 20 χρόνια αργότερα.

Γενικά, το 19% των επιζώντων εμφάνισαν άνοια τα 5,5 χρόνια της έρευνας και επιζώντες είχαν κίνδυνο άνοιας 80% υψηλότερο από αυτόν του γενικού πληθυσμού ή αυτού ανθρώπων που επέζησαν από έμφραγμα αλλά δεν υπέστησαν εγκεφαλικό.

Tο είδος του εγκεφαλικού φάνηκε να παίζει ρόλο. Άνθρωποι που επιβίωσαν από ενδοεγκεφαλική αιμορραγία είχαν περισσότερες πιθανότητες για άνοια έναντι του γενικού πληθυσμού.

Ανακάλυψαν ότι το ποσοστό άνοιας μετά το εγκεφαλικό ήταν υψηλότερο έναντι του ποσοστού επαναλαμβανόμενου εγκεφαλικού την ιδια περίοδο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]