Ερευνητές του Karolinska Institutet ανέπτυξαν μέθοδο για τη μελέτη της λειτουργίας και νόσου του ήπατος χωρίς να χρειάζονται επεμβατικές πράξεις.

Μετά από μεταμόσχευση ηπατικών κυττάρων στα μάτια ποντικών, ο κερατοειδής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράθυρο στο σώμα για την παρακολούθηση της υγείας του ήπατος.

Με μεταμόσχευση τρισδιάστατων καλλιεργειών ηπατικών κυττάρων (σφαιροειδή) στον πρόσθιο θάλαμο του ματιού, ο κερατοειδής χρησιμοποιείται ως παράθυρο στο σώμα για να ληφθούν στοιχεία για αλλαγές στο ήπαρ κατά τη διάρκεια ζωής των ποντικών.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι τα ηπατικά κύτταρα προσκολλώνται στην ίριδα και εφοδιάζονται με αγγεία και νεύρα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία και την επιβίωσή τους.

Διατηρούν επίσης τα τυπικά χαρακτηριστικά του ήπατος και φαίνεται πως αντικατοπτρίζουν την υγεία του ήπατος του ζώου.

Για παράδειγμα, τα σφαιροειδή στο μάτι φάνηκε πως αποθηκεύουν λίπος με παρόμοιο τρόπο που το κάνει το ήπαρ του ίδιου ζώου όταν σιτίζεται με διατροφή υψηλή σε λιπαρά- που σημαίνει ότι το μόσχευμα θα μπορούσε να δρα ως δείκτης για τη λιπώδη ηπατική νόσο.

Ο Noah Moruzzi, δήλωσε ότι πρόκειται για μοναδική μέθοδο που ανοίγει νέους δρόμους για τη μελέτη του ρόλου του ήπατος στις μεταβολικές νόσους,  όπως παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και λιπώδη ηπατική νόσο.

Για να σταματήσει ή να καθυστερήσει η εξέλιξη της νόσου πρέπει να εντοπιστούν πρώιμοι μηχανισμοί νόσου αλλά προηγουμένως ήταν δύσκολο να μελετηθεί το ήπαρ χωρίς επεμβατικές μεθόδους.

Σχετικά με το μεταβολικό σύνδρομο, που παρατηρείται τώρα και σε νεαρότερες ηλικίες και σε παχύσαρκα παιδιά, συνεχής παρακολούθηση των λειτουργικών αλλαγών του ήπατος και του παγκρέατος είναι αναγκαία για τον εντοπισμό μηχανισμών νόσησης, δήλωσε η Francesca Lazzeri-Barcelo.

Με τη νέα πλατφόρμα είναι τώρα εφικτό να παρακολουθείται η ανάπτυξη λιπώδους ήπατος σε κυτταρικό επίπεδο και οι ερευνητές είναι ενθουσιασμένοι που αρχίζουν να τη χρησιμοποιούν για να εξετάσουν διάφορα φάρμακα και στρατηγικές αντιμετώπισης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε