Ομάδα γυναικολόγων, μαιευτήρων και αναλυτών του West Virginia University School of Medicine και του West Virginia University School of Public Health, σε συνεργασία με συναδέλφους του WHOOP Inc., ανακάλυψαν ενδείξεις ότι τα μόνιτορ καρπού που παρακολουθούν τους καρδιακούς παλμούς θα μπορούσαν να προβλέψουν τον πρόωρο τοκετό.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, έγκυες εθελόντριες φορούσαν μόνιτορ WHOOP πριν τον τοκετό.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι μετά τη σύλληψη γυναίκες είχαν μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού, η οποία μειώνεται καθώς προχωρά η κύηση στις 33 εβδομάδες. Τότε αρχίζουν να αυξάνεται σταθερά μέχρι τον τοκετό.

Στη νέα έρευνα, η ερευνητική ομάδα αναρωτήθηκε αν οι ίδιες αλλαγές στη μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού συνέβαιναν σε γυναίκες που είχαν πρόωρο τοκετό.

Για να το διαπιστώσουν στράφηκαν στην εταιρεία WHOOP, κατασκευαστή αισθητήρων καρπού που παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό, παρατηρώντας ότι μικρή έρευνα που πραγματοποιήθηκε προηγουμένως από ερευνητές της εταιρείας έδειξε ότι η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της μεταβλητότητας καρδιακού ρυθμού, σε εγκύους.

Στη νέα έρευνα, 241 έγκυες διαφόρων εθνικοτήτων που ζούσαν σε 15 χώρες συμφώνησαν να φορέσουν τη συσκευή τους μήνες πριν γεννήσουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού σε γυναίκες που γέννησαν την/ ή κοντά στην προβλεπόμενη ημερομηνία συμφωνούσαν με προηγούμενα ευρήματα-μειώνονταν έως περίπου 7 εβδομάδες πριν τον τοκετό.

Όμως η κατάσταση ήταν διαφορετική για γυναίκες που γέννησαν πρόωρα-τα μοτίβα μεταβλητότητας καρδιακού ρυθμού ήταν πολύ λιγότερο σταθερά.

Η μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού επίσης άρχισε να έχει σταθερή αύξηση περίπου 7 εβδομάδες πριν τον τοκετό, που στην περίπτωσή τους ήταν αρκετά πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού θα μπορούσε να γίνει νέο ‘’όπλο’’ στους γυναικολόγους όσον αφορά την παρακολούθηση των ασθενών.

Πηγές:
PLOS ONE

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά