Η άνοια μοιάζει με νόσο που πάντα αφορούσε την ανθρώπινη φυλή.

Όμως η μορφή σοβαρής απώλειας μνήμης είναι σύγχρονη αρρώστεια, αν πιστέψουμε τους γιατρούς της αρχαιότητας.

Νέα ανάλυση αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών ιατρικών κειμένων υποδεικνύει ότι η άνοια ήταν εξαιρετικά σπάνια 2.000 – 2.500 χρόνια πριν, τον καιρό του Αριστοτέλη, του Γαληνού και του Πλίνιου του Πρεσβύτερου.

Η νέα έρευνα στηρίζει την άποψη ότι η νόσος Alzheimer και σχετικά είδη άνοιας προάγονται από το σύγχρονο περιβάλλον και τρόπο ζωής.

Ο Caleb Finch, του University of Southern California, δήλωσε ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν πολύ λίγες αναφορές για κάτι που θα μπορούσε να είναι ελαφρά νοητική εξασθένηση.

Εστιάζοντας στους Ρωμαίους, οι ερευνητές ανακάλυψαν τουλάχιστον 4 προτάσεις που υποδεικνύουν σπάνια περιστατικά προχωρημένης άνοιας-δεν γνωρίζουν αν είναι Alzheimer.

Ετσι, υπήρξε εξέλιξη από τους αρχαίους Έλληνες στους Ρωμαίους.

Όμως οι Έλληνες ποτέ δεν παρατήρησαν κάτι που να πλησιάζει στη σημαντική απώλεια μνήμης, λόγου και σκέψης που παρατηρείται στη νόσο Alzheimer και στα άλλα είδη άνοιας.

Αιώνες αργότερα στην αρχαία Ρώμη, λίγες αναφορές εγκεφαλικών προβλημάτων όπως η άνοια αρχίζουν να εμφανίζονται.

Ο Γαληνός παρατήρησε ότι στην ηλικία των 80, ορισμένοι ηλικιωμένοι αρχίζουν να έχουν πρόβλημα εκμάθησης νέων πληροφοριών.

Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος παρατήρησε ότι ο διάσημος ρήτορας Messalla Corvinus, ξέχασε το δικό του όνομα.

Ο Finch εικάζει ότι η ρύπανση στις ρωμαϊκές πόλεις αυξανόταν καθώς εξαπλώνονταν, οδηγώντας σε αύξηση της νοητικής εξασθένησης.

Οι τάσεις ευθυγραμμίζονται με τις νέες θεωρίες που σε μεγάλο βαθμό ενοχοποιούν την καθιστική ζωή και την έκθεση στη ρύπανση ως παραγόντων που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την άνοια.

Για να ελέγξει τις παρατηρήσεις, ο Finch στράφηκε σε σύγχρονες έρευνες της φυλής του Αμαζονίου, Tsimane Amerindians,

Οι Tsimane αντικατοπτρίζουν τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους στο οτι έχουν τρόπο ζωής που μοιάζει με αυτόν πριν τη βιομηχανική επανάσταση, που είναι πολύ ενεργός.

Εχουν επίσης πολύ χαμηλά ποσοστά άνοιας - περίπου 1%, σε σύγκριση με 11% των Αμερικανών  65 ετων και άνω.

Tα στοιχεία της φυλής είναι πολύτιμα. Πρόκειται για τον καλύτερα καταγεγραμμένο μεγάλο πληθυσμό ηλικιωμένων με ελάχιστη άνοια που δείχνει οτι το περιβάλλον επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο άνοιας.

Η νεα έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Alzheimer's Disease.

Πηγές:
Journal of Alzheimer's Disease.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια