Ποτέ δεν είναι αργά να μειώσετε τους παράγοντες κινδύνου καρδιοπάθειας αλλά και αυτούς που επηρεάζουν την ηλικία της καρδιάς σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε νεανική την καρδιά σας:

Φροντίστε τις χρόνιες νόσους σας

Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης στο φυσιολογικό εύρος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Το ίδιο ισχύει για τον διαβήτη και την υψηλή χοληστερόλη. Άλλες νόσοι όπως θυρεοειδοπάθεια και ορισμένα φάρμακα ενδεχομένως μπορούν να εξασθενήσουν την καρδιά σας. Να κάνετε τακτικά τσεκαπ, να ακολουθείτε το πλάνο αγωγής του γιατρού σας και να λαμβάνετε τα φάρμακα όπως σας έχουν συνταγογραφηθεί.

Μείνετε σωματικά δραστήριοι

Η καρδιά χρειάζεται την άσκηση για να κρατιέται σε φόρμα. Η άσκηση αυξάνει τη δύναμη άντλησης και βοηθά στην παροχή οξυγόνου στο σώμα. Η τακτική άσκηση βοηθά στον έλεγχο του βάρους και της πίεσης καθώς και στη μείωση του στρες. Αν έχετε κάποια  νόσο που καθιστά δύσκολη την άσκηση ψάξτε για τροποποιημένο πρόγραμμα άσκησης που ταιριάζει περισσότερο στις ικανότητές σας.

Kαλή διατροφή

Η υγιεινή διατροφή είναι ακόμα ένας τρόπος να φροντίσετε την καρδιά σας. Αυτό, γιατί πολλά από τα συστατικά των τροφών μπορούν  να συμβάλλουν στο να διατηρούν  την ισορροπία των επιπέδων της χοληστερόλης και της πίεσης.

Δεν χρειάζεται να αποκλείσετε όλες τις αγαπημένες σας τροφές εντελώς.

Η υγιεινή για την καρδιά διατροφή μπορεί ενδεχομένως να σημαίνει ενσωμάτωση περισσότερων τροφών, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη. Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά, τα κορεσμένα λιπαρά, την επεξεργασμένη ζάχαρη και το αλάτι.

Διακοπή καπνίσματος

Είναι απολύτως απαραίτητο για την προστασία της καρδιάς. Ο καπνάς είναι πολύ εθιστικός και η διακοπή είναι δύσκολη. Οι πιθανότητες αυξάνουν αν χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα 3 βοηθήματα για διακοπή. Ενημερώστε τον γιατρό ότι θέλετε να διακόψετε και ζητήστε του πρόγραμμα-είναι ένα από τα καλύτερα δώρα για την καρδιά σας.

Όχι πολύ αλκοόλ

Η μείωση του αλκοόλ είναι ακόμα ένας καλός τρόπος να κρατάτε την καρδιά σας σε καλή φόρμα. Η υπερβολική κατανάλωση έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές ποθήσεις όπως υπέρταση, μυοκαρδιοπάθεια και μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Γενικά, είναι καλύτερο να μην υπερβαίνετε τα 2 ποτά αν είστε άντρας και το ένα αν είστε γυναίκα.

Τακτικές εξετάσεις

Ορισμένες φορές, η καρδιά μπορεί να χρειάζεται έλεγχο, ακόμα και αν πιστεύετε ότι δεν τον χρειάζεστε. Για αυτό είναι καλό να εξετάζεστε τακτικά και ο γιατρός να ελέγχει την πίεση, τα τριγλυκερίδια, τη γλυκόζη  νηστείας και τη χοληστερόλη σας ή να συζητάτε μαζί του συμπτώματα που μπορεί να έχετε. Με αυτό τον τρόπο ο γιατρός μπορεί να συμβάλλει στον εντοπισμό καρδιακών προβλημάτων πριν προκαλέσουν σοβαρά θέματα.

Μην αγνοείτε ασυνήθιστα συμπτώματα

Ενώ ο τακτικός έλεγχος είναι σημαντικός, είναι επίσης ζωτικής σημασίας να ‘’ακούτε’’ το σώμα σας αν σας λέει ότι κάτι συμβαίνει.

Αν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό:

  • Δύσπνοια
  • Οίδημα στα πόδια
  • Πόνος στο θώρακα
  • Ανεξήγητη κόπωση
  • Ξαφνική αλλαγή στην αντοχή στην άσκηση
  • Αίσθημα παλμών
  • Σύγχυση
  • Ζάλη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές του Πάσχα
Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον υπουργό Υγείας να αποσύρει τη διάταξη για ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ
Πόνος στο χέρι: Μήπως φταίει ο ζωηρός σκύλος σας;