Μετά από ένα κύμα ύποπτων κρουσμάτων δηλητηρίασης παιδιών και εφήβων, η Τσεχική Δημοκρατία θέλει να απαγορεύσει τα γλυκά που περιέχουν την ουσία εξαϋδροκανναβινόλη (HHC).

"Η κατάσταση είναι σοβαρή και ως εκ τούτου θα βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατό", δήλωσε  εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην Πράγα, σύμφωνα με το πρακτορείο CTK.

Θα μπορούσε να εκδοθεί ειδικό διάταγμα ή να προστεθεί η ουσία σε έναν υφιστάμενο κατάλογο απαγορευμένων ναρκωτικών.

Ειδικά στη βορειοδυτική διοικητική περιοχή γύρω από το Karlsbad (Karlovy Vary), στα σύνορα με τη Σαξονία και τη Βαυαρία, οι γιατροί ανέφεραν πρόσφατα έναν αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων δηλητηρίασης ή αντιδράσεων δυσανεξίας σε παιδιά και νέους που κατανάλωσαν γλυκά, όπως καραμέλες που περιείχαν HHC.

Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και διάσωσης κλήθηκαν επτά φορές για παρόμοια περιστατικά. Οι γιατροί ανέφεραν παρενέργειες όπως διαταραχή της συνείδησης, εναλλαγές της διάθεσης, ναυτία και σημάδια επιθετικότητας.

Η τσεχική αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα.

Η εξαϋδροκανναβινόλη είναι ένα ψυχοδραστικό κανναβινοειδές. Το εμπόριο και η παραγωγή του έχουν ήδη απαγορευτεί σε χώρες όπως η Αυστρία και η Φινλανδία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή διαγνωστικού πρωτοκόλλου για τη διάγνωση και παρακολούθηση της οστεοπόρωσης
Μεταμοσχευμένοι ανέβηκαν στον Όλυμπο με τους γιατρούς τους για ένα μήνυμα ζωής
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Αθλητική καρδιά''