Τη συμβολή των εναλλακτικών προϊόντων στη μείωση της βλάβης και την ανάγκη για μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση ανέλυσε ο Ιάκωβος Καργαρώτος, Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, από το βήμα του συνεδρίου "Μην κολλάς", που διοργανώνουν ο Όμιλος ANTENNA σε συνεργασία με την Tsomokos Communications.

Συνομιλώντας με τη Μαρία Σαράφογλου, δημοσιογράφο και παρουσιάστρια του ΑΝΤ1, ο κ. Καργαρώτος υπογράμμισε ότι αναμφίβολα, η πρόληψη και η διακοπή του καπνίσματος αποτελούν τους δύο πυλώνες για τις πολιτικές υγείας, εξηγώντας ότι το πρόβλημα δεν αποτελεί η πρώτη ύλη, αλλά η διαδικασία της καύσης την ώρα που καπνίζει κάποιος. «Σαν εταιρείες είπαμε να αντικαταστήσουμε την καύση από τη θέρμανση, ώστε ο καπνιστής να παίρνει τη νικοτίνη αλλά όχι τις χημικές ουσίες που προκαλούν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα υγείας», τόνισε ο κ. Καργαρώτος. Προσέθεσε ότι τα εναλλακτικά προϊόντα δεν είναι 100% ασφαλή, συμβάλλουν όμως στη μείωση της βλάβης για όλους εκείνους που δεν καταφέρνουν να διακόψουν το κάπνισμα.

Ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν παγκοσμίως 1 δισ. καπνιστές για τους οποίους απαιτείται μία ρεαλιστική προσέγγιση, ώστε να τους προσφέρουμε καλύτερες εναλλακτικές, με επιστημονική τεκμηρίωση. Όπως είπε, απαιτούνται μακροχρόνιες μελέτες για τα προϊόντα αυτά, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν συμπληρωματική στρατηγική για τη μείωση της βλάβης, μαζί με τις πολιτικές για πρόληψη και διακοπή. Παραθέτοντας στοιχεία για την χώρα μας, ανέφερε ότι 500.000 πρώην καπνιστές έχουν στραφεί στα εναλλακτικά προϊόντα, ενώ 2.000.000 παραμένουν στο παραδοσιακό τσιγάρο.

«Στόχος μεγαλεπήβολος και φιλόδοξος είναι η Ελλάδα να σβήσει το τσιγάρο», είπε ο κ. Καργαρώτος, χαρακτηρίζοντας αναγκαίες τις συνέργειες όλων των φορέων, αφήνοντας στην άκρη ιδεοληψίες του παρελθόντος. Όσον αφορά στη στρατηγική της εταιρείας, τόνισε ότι είναι σημαντικό να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των καταναλωτών και της κοινωνίας, προσφέροντας προϊόντα σε αυτούς που δεν διακόπτουν το κάπνισμα.

Την εκδήλωση στηρίζουν οι εταιρείες: Παπαστράτος, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Betsson

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
7 συμβουλές για τη φροντίδα του εκζέματος
Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός HTA παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα
Εξετάσεις για τη γήρανση του ανοσιακού συστήματος στο "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης