Μια απαγορευμένη ουσία που ανακαλύφθηκε σε δείγματα ούρων θα μπορούσε ενδεχομένως να προέρχεται από αντηλιακά προϊόντα, σύμφωνα με τη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Ο φθαλικός εστέρας MnHexP (mono-n-hexyl phthalate) βρέθηκε πρόσφατα στα ούρα πολλών ανθρώπων στη Γερμανία. "Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποφεύγετε τα αντηλιακά προϊόντα", προειδοποίησε η Marike Kolossa από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Ο κίνδυνος καρκίνου από τις ακτίνες του ήλιου είναι πολύ υψηλός.

"Τα ευρήματά μας δεν επαρκούν προς το παρόν για να συστήσουμε οποιαδήποτε μέτρα", δήλωσε η Kolossa. "Στις αρχικές, διερευνητικές αναλύσεις μας, βλέπουμε μια σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στο MnHexP και των καλλυντικών, συμπεριλαμβανομένων κυρίως των αντηλιακών", εξήγησε. Πολλές κρέμες, συμπεριλαμβανομένων των κρεμών νύχτας, περιέχουν επίσης αντηλιακά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος ανακάλυψε τον μεταβολίτη MnHexP σε περίπου 37% των δειγμάτων σε μια τρέχουσα περιβαλλοντική μελέτη για την υγεία, δήλωσε η Kolossa. Πρόκειται επομένως για προϊόν που σχετίζεται με τον μη εγκεκριμένο πλαστικοποιητή DnHexP (φθαλικός δι-n-εξυλικός εστέρας).

Η αναπαραγωγικά τοξική ουσία MnHexP ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2023. Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος την εντόπισε στα ούρα ενηλίκων, ενώ μια αρχή στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας την εντόπισε στα ούρα παιδιών νηπιαγωγείου.

Από το 2023, η ουσία DnHexP δεν επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιείται στην ΕΕ χωρίς άδεια. Δεν έχουν υποβληθεί αιτήσεις για χορήγηση άδειας.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι περιέχεται σε μολυσμένους χώρους ή σε εισαγόμενα προϊόντα που περιέχουν DnHexP. Η DnHexP έχει τεθεί σε αυστηρούς περιορισμούς ή έχει απαγορευτεί στην ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πειραμάτων σε ζώα, το MnHexP είναι μια ουσία που είναι επιβλαβής για την αναπαραγωγή, δήλωσε πρόσφατα η Kolossa.

Επηρεάζει κυρίως τα αναπαραγωγικά όργανα των αρσενικών εμβρύων στη μήτρα. Ωστόσο, οι ουσίες αυτής της ομάδας θα μπορούσαν επίσης να είναι επιβλαβείς για τους ενήλικες και να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και παχυσαρκίας, σύμφωνα με περαιτέρω πειράματα σε ζώα.

Σε μεμονωμένους ανθρώπους έχουν ανακαλυφθεί συγκεντρώσεις "τόσο υψηλές που δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος για την υγεία".

Οι κίνδυνοι για την υγεία είναι επίσης προσθετικοί με άλλους φθαλικούς εστέρες, δηλαδή οι επιδράσεις των μεμονωμένων φθαλικών εστέρων αθροίζονται σε μια συνολική επίδραση, τόνισε η Kolossa. Αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της τρέχουσας μελέτης σε όλη τη Γερμανία το επόμενο έτος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο