Ασθενής δεν ήξερε τι να περιμένει από το νέο του προσθετικό χέρι μέχρι που άγγιξε έναν από τους ερευνητές που του το έδωσαν.

Όπως δήλωσε, όταν ένας από τους ερευνητές τοποθέτησε τον αισθητήρα στο σώμα του μπορούσε να αισθανθεί τη θερμότητα άλλου ανθρώπου με το χέρι ‘’φάντασμα’’.

Ο ασθενής, που έχασε το χέρι του πριν 37 χρόνια, είχε την αίσθηση χάρη σε αισθητήρες που εγκαταστάθηκαν στο προσθετικό του χέρι, αναφέρει έρευνα στο Med.

Οι αισθητήρες δίνουν ρεαλιστικές και σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για θερμότητα, σε αυτόν που τους φορά.

Με το χέρι ο Fabrizio μπόρεσε να κάνει διαχωρισμό μεταξύ αντικειμένων διαφορετικών θερμοκρασιών.

Οι ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να ενσωματώσουν την αίσθηση φυσιολογικής θερμοκρασίας σε λειτουργικό τεχνητό άκρο.

Ο Silvestro Micera, του Sant’Anna School of Advanced Studies στην Πίζα, δήλωσε ότι η θερμοκρασία είναι ένα από τα τελευταία σύνορα για την αποκατάσταση της  αίσθησης στα ρομποτικά χέρια. Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες είναι κοντά στο να πετύχουν αποκατάσταση της πλήρους παλέτας των αισθήσεων σε ανθρώπους με ακρωτηριασμό.

Η συσκευή “MiniTouch” έχει ηλεκτρονικά μέρη και δεν απαιτεί χειρουργείο για να αποκαταστήσει την αίσθηση θερμοκρασίας.

Είναι πολύ απλή ιδέα, που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε προσθετικά του εμπορίου.

Οι ερευνητές συνέδεσαν τη συσκευή με σημείο του υπόλοιπου χεριού του Fabrizio που τον οδήγησε να έχει θερμικές αισθήσεις από τον δείκτη ΄΄φάντασμα΄΄.

Με το MiniTouch, ο ασθενής μπόρεσε να ξεχωρίσει με απόλυτη ακρίβεια μπουκάλια που περιείχαν νερό σε 3 διαφορετικές θερμοκρασίες (κρύο, δροσερό και ζεστό). Χωρίς τη συσκευή, η ακρίβεια έπεσε στο 33%.

Ο ασθενής επίσης μπόρεσε να κάνει διαχωρισμό -ενώ είχε κλειστά τα μάτια- μεταξύ ανθρώπινου και προσθετικού χεριού με ακρίβεια 80% χάρη στην αίσθηση θερμότητας που έδινε το MiniTouch. Χωρίς τη συσκευή, η ακρίβεια υποχώρησε στο 60%.

Ο Solaiman Shokur, δήλωσε ότι η πρόσθεση πληροφοριών για τη θερμοκρασία καθιστά το άγγιγμα πιο ανθρώπινο.

Αυτού του είδους οι πληροφορίες είναι σημαντικές για τη δημιουργία προσθετικού χεριού που μπορεί να έχει απόδοση σαν αυτή ενός πραγματικού.

Όταν κάποιος φτάνει σε συγκεκριμένο σημείο επιδεξιότητας με ρομποτικά χέρια χρειάζεται να έχει αισθητηριακές πληροφορίες για να μπορεί να χρησιμοποιεί το ρομποτικό χέρι στο πλήρες δυναμικό του.

Πηγές:
Photo: EPFL/Caillet

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοιχτή Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη: Ο ρόλος της διατροφής στην εμφάνιση και διαχείριση των ΙΦΝΕ
Μπορεί το smartwatch να βελτιώσει την αγωγή της κατάθλιψης;
Πρώτη από του στόματος θεραπεία κατά της παροξυσμικής νυχτερινής αιμοσφαιρινουρίας