H COVID-19 έχει επηρεάσει κάθε τομέα της ζωής του ανθρώπου. Τώρα, έρευνα του Boston University έδειξε ότι επίσης περιλαμβάνεται και η σεξουαλική ζωή. Έρευνα σε 2.000 γυναίκες έδειξε ότι λοίμωξη με COVID μπορεί να βλάψει τη σεξουαλική λειτουργία, με τη long COVID να έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση.

Η Amelia M. Stanton, του BU College of Arts & Sciences, δήλωσε ότι μπορεί να προκαλεί έκπληξη ότι συμπτώματα long COVID ενδεχομένως έχουν σωματική και ψυχολογική επίδραση στη σεξουαλική υγεία των γυναικών.

Η Stanton δήλωσε ότι είναι η πρώτη έρευνα που υπογραμμίζει τον ρόλο της long COVID στη σεξουαλική υγεία των γυναικών.

Η Stanton πραγματοποίησε online έρευνα στην οποία περίπου οι μισές ανέφεραν ότι δεν είχαν ποτέ COVID, και οι υπόλοιπες ότι είχαν διαγνωστεί θετικές.

Οι συμμετέχουσες ρωτήθηκαν  με την κλίμακα Female Sexual Function Index (FSFI), που μετρά τη διέγερση και την ικανοποίηση. Μόνο γυναίκες που είχαν σεξουαλικές επαφές τον προηγούμενο μήνα περιελήφθησαν στα αποτελέσματα.

Σε όσες είχαν COVID, τα επίπεδα επιθυμίας, διέγερσης και ικανοποίησης ήταν χαμηλότερα έναντι των γυναικών που δεν είχαν.

Ο οργασμός και ο πόνος δεν ήταν σημαντικά διαφορετικοί στις 2 ομάδες.

Ενώ γυναίκες στην ομάδα COVID ανήκαν στη λειτουργική ακτίνα του δείκτη, αυτές με long COVID είχαν μέσο σκορ στην κλίμακα FSFI στην ακτίνα δυσλειτουργίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν οτι γυναίκες με long COVID είχαν σημαντικά χειρότερα σκορ διέγερσης, οργασμού και πόνου.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η COVID-19 ενδεχομένως συνδέεται με βλάβη σε νοητικές και σωματικές πλευρές της σεξουαλικής λειτουργίας.

Καθώς το σώμα και το μυαλό θα μπορούσαν να χρειάζονται χρόνο για να επανέλθουν όσον αφορά την εργασία, τις σπουδές και την άσκηση, το ίδιο ενδεχομένως αφορά και το σεξ, δήλωσαν ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Journal of Sexual Medicine.

 

Πηγές:
Journal of Sexual Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια
ΚΕΠΚΑ: Τι αγοράζουμε και τι αποφεύγουμε για το πασχαλινό τραπέζι
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]