Αύξηση κρουσμάτων κρυπτοσποριδίωσης και στην Ελλάδα, καταγράφηκε την περίοδο 2019 - 2020, με τα περιστατικά να αυξάνονται έως και δέκα φορές.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σχετικά με την πορεία των συγκεκριμένων λοιμώξεων από το 2017 έως το 2021.

Στην Ελλάδα, είχαν καταγραφεί 10 κρούσματα το 2017 (αναλογία 0,1 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), τα οποία διπλασιάστηκαν το 2018 (26 κρούσματα ή 0,2 ανά 100.000).  

Το 2019, υπήρξε μεγάλη αύξηση, με 110 κρούσματα (1 ανά 100.000), τα οποία παρέμειναν υψηλά και το 2020 (91 κρούσματα ή 0,8 ανά 100.000), για να υποχωρήσουν μερικώς το 2021 (28 ή 0,3 ανά 100.000).

Τον περασμένο Οκτώβριο, οι ειδικοί του ECDC είχαν κάνει λόγο για αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη, αναφέροντας και τις χώρες όπου είχε σημειωθεί έξαρση.

Η κρυπτοσποριδίωση είναι μια οξεία διαρροϊκή νόσος που προκαλείται από το ενδοκυτταρικό πρωτόζωο παράσιτο Cryptosporidium. Μεταδίδεται σε μία ποικιλία ζώων (βοοειδή, πρόβατα, τρωκτικά, γάτες, σκύλους, πτηνά, ψάρια και ερπετά), καθώς και σε ανθρώπους.

Τα περισσότερα ανθρώπινα κρούσματα οφείλονται σε δύο είδη: το Cryptosporidium hominis και το ζωονοσογόνο είδος Cryptosporidium parvum, το οποίο προσβάλλει, επίσης, οικόσιτα ζώα, ιδίως νεαρά μοσχάρια και αρνιά.

Η λοίμωξη μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να προκαλέσει διάρροια, που υποχωρεί σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία μπορεί να αναπτύξουν άφθονη, απειλητική για τη ζωή, υδαρή διάρροια που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί με φάρμακα που υπάρχουν σήμερα.

Η μετάδοση γίνεται με τα κόπρανα μέσω κατάποσης μολυσματικών ωοκύστεων, άμεσης επαφής με μολυσμένα άτομα ή ζώα ή κατάποση μολυσμένο νερό ή φαγητό.

Οι ωοκύστεις Cryptosporidium μπορούν να επιβιώσουν για μήνες σε υγρό έδαφος ή στο νερό και να επιβιώσουν σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες (ζέστη, κρύο) για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου