Δυο από τις πιο συχνές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, η υπέρταση και ο διαβήτης κύησης θα μπορούσαν να επηρεάσουν  αρνητικά τη μελλοντική υγεία της καρδιάς των παιδιών, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά γυναικών που εμφάνισαν κάποια από τις παραπάνω παθήσεις ή και τις δυο κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν σημάδια λιγότερο ιδανικής υγείας της καρδιάς πριν την ηλικία των 12 ετών.

Ο Dr. Kartik Venkatesh, του Ohio State University, δήλωσε ότι ανακάλυψε σχέση μεταξύ διαβήτη και υπέρτασης στην εγκυμοσύνη και δεικτών προβλημάτων καρδιακής υγείας των παιδιών των μητέρων στο κατώφλι της εφηβείας.

Αυτό υπογραμμίζει τη δυνατότητα παρεμβάσεων που στοχεύουν στην αποτροπή ή τον έλεγχο αυτών των θεμάτων  υγείας πριν κλιμακωθούν.

Ερευνητές εστίασαν σε 3.317 μητέρες και στα παιδιά τους. Μεταξύ των μητέρων, το 8% εμφάνισε υπέρταση κατά την εγκυμοσύνη, το 12% διαβήτη και το 3% και τα δυο.

Στη συνέχεια εστίασαν στην υγεία της καρδιάς των παιδιών τους μεταξύ των ηλικιών 10 και 14 ετών. Μέτρησαν παράγοντες όπως ΔΜΣ, υπέρταση, χοληστερόλη και σάκχαρο. Ανακάλυψαν ότι πριν την ηλικία των 12 ετών περισσότερα από τα μισά παιδιά (55,5%) είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα που τα έβαζε σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Venkatesh τόνισε ότι τα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι τα παιδιά ήδη έχουν καρδιοπάθεια ή ότι θα διαγνωστούν μελλοντικά.

Τόνισε όμως τις παρεμβάσεις στα παιδιά, όπως πρόληψη στην παχυσαρκία και εκπαίδευση στον υγιεινό τρόπο ζωής.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Πηγές:
American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας