Όταν ένα αγαπημένο πρόσωπο έχει άνοια, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να είναι γλυκόπικρη.

«Όταν η άνοια μπαίνει στη ζωή κάποιου, μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της δυναμικής των σχέσεών τους», δήλωσε η Τζένιφερ Ρίντερ, του Alzheimer's Foundation of America.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να είμαστε προσαρμοστικοί, πρότεινε. Το να είμαστε ανοιχτοί στην αλλαγή μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειες που πλήττονται από άνοια να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να εκφράσουν αγάπη, να δείξουν υποστήριξη και να συνδεθούν μεταξύ τους όχι μόνο την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, είπε.

Για μια φιλική προς την άνοια Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μπορείτε να:

Κοιτάξετε στο παρελθόν μαζί: Βρείτε παλιές φωτογραφίες και απολαύστε τις μαζί. Περιγράψτε ποιοι είναι οι άνθρωποι και τι συμβαίνει σε κάθε εικόνα. Η συνομιλία για κοινές στιγμές ή περιστάσεις που απολαύσατε μαζί γιορτάζει την αγάπη και τον δεσμό που μοιράζεστε.

Ανοίξτε τον εαυτό σας στη σύνδεση με διαφορετικούς τρόπους: Μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε τα πράγματα όπως παλιά, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να διατηρήσετε ή να δημιουργήσετε ξανά την αγάπη και τη σύνδεση. Σκεφτείτε να μοιραστείτε ένα γεύμα, να παρακολουθήσετε μια αγαπημένη ταινία, να ακούσετε αγαπημένη μουσική ή απλώς να μιλήσετε για μια βόλτα μαζί. Ένα απαλό άγγιγμα, ένα χαμόγελο και η οπτική επαφή ενισχύουν τις σχέσεις με κάποιον που δεν μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του με λόγια. Αγοράστε ένα μπουκέτο και απολαύστε μαζί την ομορφιά του. Το άρωμα μπορεί να τονώσει τη διάθεση και τον εγκέφαλο. (Επιλέξτε λουλούδια όπως τριαντάφυλλα, ορχιδέες ή ηλίανθους, που είναι μη τοξικά για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια.)

Εκφράστε τα συναισθήματά σας: Γράψτε ένα κείμενο για την ημέρα και διαβάστε το δυνατά στο αγαπημένο σας πρόσωπο. Ακόμα και αν δεν μπορεί να κατανοήσει το πλήρες νόημα, το να το γράψεις και να επικοινωνήσεις την αγάπη σου μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση.

Εκφράσου στη Γλώσσα Αγάπης του Ατόμου: Οι λέξεις επιβεβαίωσης, ο ποιοτικός χρόνος, η σωματική επαφή, τα δώρα και οι πράξεις εξυπηρέτησης είναι γλώσσες αγάπης που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να εκφράσουν την αγάπη τους. Μιλήστε στο αγαπημένο σας πρόσωπο σε αυτή τη γλώσσα και να θυμάστε ότι αυτές οι χειρονομίες μπορεί να αλλάξουν καθώς εξελίσσεται η άνοια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]