Με καλυμμένο το ένα τέταρτο των οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων, τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης μετά βίας καταφέρνουν να καλύψουν τις εφημερίες και τα έκτακτα χειρουργεία. Σε αυτό το διαμορφωμένο τοπίο, ο καθηγητής Χειρουργικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, Απόστολος Καμπαρούδης (φωτογραφία αριστερά), χαρακτηρίζει ως "ανέκδοτο" ακόμη και την σκέψη έναρξης απογευματινών χειρουργείων στο Ιπποκράτειο, όπου σήμερα ουσιαστικά δεν εκτελούνται ούτε πρωινά χειρουργεία από τη λίστα, με εξαίρεση κάποια ογκολογικά, όπως λέει στο iatronet.gr.

Την ίδια ώρα στο "Γ. Παπανικολάου", το οποίο το τελευταίο διάστημα βρέθηκε προ της αναστολής των τακτικών χειρουργείων, στον απόηχο και της κατάρρευσης μιας αναισθησιολόγου, τα απογευματινά χειρουργεία είναι επίσης μη εφαρμόσιμα. Όπως υποστηρίζει ο διευθυντής αγγειοχειρουργός, Γιώργος Τρελλόπουλος (φωτογραφία δεξιά), η κυβερνητική πρωτοβουλία θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο σε ορισμένα νοσοκομεία της Αθήνας.

Καμπαρούδης: Μπαίνουμε σε καταστροφική φάση

Οι αναισθησιολόγοι του Ιπποκράτειου είναι μόλις 8, έναντι 29 οργανικών θέσεων, ενώ άλλοι 4 είναι οι μετακινούμενοι από άλλα νοσοκομεία. "Θα τους έχουμε ως τις 31 Μαρτίου, μετά δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει", λέει ο κ. Καμπαρούδης, εξηγώντας πως «προβλήματα έχουν και τα άλλα νοσοκομεία πια. Έχουν και το Θεαγένειο και ο Άγιος Δημήτριος από τα οποία έρχονται σε μας, προβλήματα έχει και το Παπανικολάου, όλα τα νοσοκομεία, με εξαίρεση ίσως το ΑΧΕΠΑ όπου απλά λιγόστεψαν τις αίθουσες. Οπότε μετά τις 31 Μαρτίου μπορεί να μην έχουμε καθόλου τους τέσσερις».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σήμερα ουσιαστικά δεν γίνονται επεμβάσεις από τη λίστα χειρουργείων στο Ιπποκράτειο, καθώς τα διαθέσιμα χειρουργικά τραπέζια μετά βίας αρκούν για να καλύψουν τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, συν κάποια ογκολογικά, τα οποία επίσης μπαίνουν με καθυστέρηση. "Άρα, δε μιλάμε πλέον για χρόνους αναμονής, το ξεχνάμε. Το Ιπποκράτειο μπαίνει σε μια καταστροφική φάση πια, αν συνεχιστεί έτσι αυτή η ιστορία", αναφέρει, συμπληρώνοντας: "Είναι ανέκδοτο να μιλάμε για απογευματινά ιατρεία, εκεί όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να βγάλουν τις εφημερίες".

Ο κ. Καμπαρούδης εντοπίζει τη λύση στην αύξηση των αποδοχών των γιατρών, ώστε να έχουν το κίνητρο να ενταχθούν στο ΕΣΥ. "Δεν μπορεί ο ειδικευόμενος χειρουργικής στην Κύπρο να παίρνει περισσότερα χρήματα από εμένα που είμαι πρωτοβάθμιος καθηγητής και διευθυντής χειρουργικής κλινικής. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά. Γι’ αυτό η Κύπρος έχει γεμίσει", καταλήγει.

Τρελλόπουλος: "Συντηρούμαστε με ορό και αναπνευστήρα"

Στο νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" η λίστα για χειρουργείο περιλαμβάνει περίπου 3.000 άτομα και ο μέσος χρόνος αναμονής υπερβαίνει το εξάμηνο, σύμφωνα με τον διευθυντή αγγειοχειρουργό, Γιώργο Τρελλόπουλο. "Φυσικά, παρεμβαίνουμε ώστε να χειρουργηθούν όσο γίνεται γρήγορα οι καρκίνοι, τα ανευρίσματα και άλλα επείγοντα για τη ζωή του ασθενούς. Κάποια άλλα ξεπερνούν τον 1,5 χρόνο και ο μέσος όρος βγαίνει περίπου στο 6μηνο", λέει.

Κατά τον ίδιο δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εφαρμογής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τα απογευματινά ιατρεία, κυρίως λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού. Το ίδιο συμβαίνει και σε ολόκληρη τη Μακεδονία και Θράκη, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

"Εξαιρουμένης της Αθήνας, όπου η πληρότητα αναισθησιολόγων στην 1η ΥΠΕ φτάνει στο 88%, είναι μη εφαρμόσιμο. Στην 3η και 4η ΥΠΕ (σ.σ. Μακεδονία, Θράκη) η μέση πληρότητα είναι στο 50% και αυτή με εμβαλωματικές προσθήκες, ιδιωτών, με μπλοκάκια, με μετακινήσεις, με συνταξιούχους. Συντηρούμαστε με ορούς και αναπνευστήρα", αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ενδεικτικά ότι η Φλώρινα έχει μόλις μία αναισθησιολόγο, η Πτολεμαϊδα, οι Σέρρες και η Έδεσσα από 2. "Από τα 26 νοσοκομεία στην 3η και 4η ΥΠΕ στα 12 έχουν ανασταλεί οι τακτικές επεμβάσεις και υπάρχει κίνδυνος αν συνεχίσουμε έτσι να μη μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις εφημερίες", σημειώνει.

Στο "Γ. Παπανικολάου", με 27 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων είναι καλυμμένες οι 7, εκ των οποίων οι 5 είναι ενεργοί, ενώ λειτουργούν μόνο 4 χειρουργικές αίθουσες.

Όπως επισημαίνει ο αγγειοχειρουργός, η ακραία υποστελέχωση των νοσοκομείων έχει κοινωνικό αποτύπωμα και οδηγεί μοιραία στην υποβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειας των επεμβάσεων, τόσο για τον ασθενή όσο και για το προσωπικό. "Αυτό φάνηκε στο πρόσφατο γεγονός με τη συνάδελφο που κατέρρευσε. Δεν μπορεί να δουλεύει κάποιος 16-18 ώρες συνεχόμενες, όμως αυτό συμβαίνει με τα συνεχή εντέλλεσθαι, τα οποία είναι θεσμοθετημένα για έκτακτα και αναπάντεχα γεγονότα όπως μια πανδημία ή μια φυσική καταστροφή, κι όχι για καθημερινή πρακτική", αναφέρει.

Καταλήγοντας, διευκρινίζει πως ακόμα κι αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις, ο ίδιος δεν θα συμμετείχε στα απογευματινά ιατρεία. "Το ΕΣΥ στηρίχθηκε στους πυλώνες της δωρεάν, ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας. Όλες οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες της τελευταίας πενταετίας, της πανδημίας συμπεριλαμβανομένης, αφυδατώνουν, απαξιώνουν, υποστελεχώνουν το ΕΣΥ και ενισχύουν τον ιδιωτικό τομέα".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου