Οι βλάβες από το κάπνισμα είναι πολλές αλλά νέα έρευνα δίνει ενδείξεις για ακόμα ένα είδος βλάβης.

Το κάπνισμα αλλοιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα αφήνοντας τον καπνιστή πιο ευάλωτο σε νόσους και λοιμώξεις ακόμα και χρόνια μετά τη διακοπή.

Η Dr. Violaine Saint-André, του  Institut Pasteur στο Παρίσι, προτρέπει να σταματήσουν οι καπνιστές το κάπνισμα το γρηγορότερο.

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Nature, δείχνουν πώς το κάπνισμα μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά λοιμώξεις και ότι μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο αυτοάνοσων νόσων όπως λύκο και  ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η κύρια ανακάλυψη της έρευνας είναι ότι το κάπνισμα έχει βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση στην προσαρμοστική ανοσία που συνδέεται με τα κύτταρα βήτα και τα ρυθμιστικά κύτταρα Τ και με επιγενετικές αλλαγές.

Οι Γάλλοι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος που συλλέχτηκαν με το πέρασμα του χρόνου από ομάδα 1.000 υγιών ανθρώπων ηλικίας 20 έως 69 ετών.

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν πώς διάφοροι παράγοντες όπως τρόπος ζωής ,κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, διατροφικές συνήθειες, ηλικία, φύλο και γενετική επηρεάζουν την ανοσιακή απόκριση. Εξέθεσαν τα δείγματα αίματος σε μικρόβια όπως βακτήρια E. coli και τον ιο της γρίπης, ενώ μετρούσαν επίσης την ανοσιακή απόκριση.

Η μελέτη έδειξε ότι το κάπνισμα, ο ΔΜΣ και λανθάνουσα λοίμωξη από τον ιό του έρπητα είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα- με το κάπνισμα να έχει τη μεγαλύτερη από όλα.

Ακόμα και όταν οι καπνιστές διέκοψαν, η ανοσιακή τους απόκριση δεν ανέκαμψε πλήρως για χρόνια. Τα καλά νεα είναι ότι αρχίζει να επαναρρυθμίζεται.

Ποτέ δεν είναι καλή στιγμή να ξεκινήσει κάποιος το κάπνισμα, δήλωσε ερευνητής, αλλά αν καπνίζει η σωστή ώρα να διακόψει είναι τώρα.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι κάπνιζαν τόσο άλλαζε η ανοσιακή τους απόκριση.

Το κάπνισμα φάνηκε να έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στα δυο κύρια μέτωπα άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος- στην εγγενή ανοσολογική απόκριση και στην προσαρμοσμένη. Η επίδραση στην πρώτη γρήγορα υποχωρούσε όταν κάποιος σταματούσε το κάπνισμα αλλά η επίδραση στην προσαρμοσμένη επέμενε, ακόμα και μετά τη διακοπή.

Πηγές:
Nature,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη