Το ηλεκτρονικό τσιγαρο αποτελεί ένα αποτελεσματικό βοήθημα για τη διακοπή του παραδοσιακού καπνίσματος, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων, η διακοπή του καπνίσματος είναι ποσοστιαία περίπου δύο φορές πιο επιτυχής από ό,τι χωρίς.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματα της μελέτης τους στο ιατρικό περιοδικό "The New England Journal of Medicine", διερεύνησαν την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την τοξικολογία των ηλεκτρονικών ατμιστήρων ως μέρος μιας ολοκληρωμένης συμβουλευτικής για τη διακοπή του καπνίσματος - σε σύγκριση με μια εξίσου ολοκληρωμένη συμβουλευτική για τη διακοπή του καπνίσματος χωρίς ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Συνολικά 1.246 συμμετέχοντες εξετάστηκαν κλινικά χωριζόμενοι σε δύο ομάδες σε διάστημα έξι μηνών στα πέντε κέντρα μελέτης στη γερμανόφωνη και γαλλόφωνη Ελβετία. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος καταγράφηκαν επίσης λεπτομερώς τυχόν ανεπιθύμητα συμβάντα υγείας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσθήκη του ηλεκτρονικού ατμίσματος στα συμβατικά μέτρα διακοπής του καπνίσματος αύξησε σημαντικά το ποσοστό αποχής από το κάπνισμα.

Το ποσοστό αποχής από το κάπνισμα καπνού ήταν 53% στην ομάδα με τους ηλεκτρονικούς ατμιστήρες και 32% στην ομάδα χωρίς το άτμισμα. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό αντιστοιχεί σε 67% μεγαλύτερη αποχή με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε σύγκριση με το μη άτμισμα.

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία παράγουν σημαντικά λιγότερες βλαβερές ουσίες από τα τσιγάρα καπνού, δεν βοηθούν στη μείωση της εξάρτησης από τη νικοτίνη.

Προκειμένου να απαλλαγούν από τη συνήθεια της νικοτίνης, οι ερευνητές τάχθηκαν υπέρ μιας προσέγγισης δύο σταδίων: με τη χρήση ηλεκτρονικών ατμιστήρων, οι καπνιστές θα μπορούσαν αρχικά να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα, μέχρι να αποφασίσουν αργότερα να σταματήσουν εντελώς τη χρήση νικοτίνης.

Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να κόψουν τον καπνό και στη συνέχεια να σταματήσουν τη χρήση συσκευών ηλεκτρονικής άτμισης, προκειμένου να κόψουν και τη νικοτίνη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πάντως, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι απαλλαγμένο από κινδύνους. Ακόμη και αν απελευθερώνει πολύ λιγότερες τοξικές ουσίες, εξακολουθεί να περιέχει καρκινογόνες ουσίες. Η νικοτίνη θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε εθιστική συμπεριφορά, ιδίως μεταξύ των νέων.

Επιπλέον, η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέθηκε με πιο ήπιες παρενέργειες, όπως ερεθισμένοι αεραγωγοί, σε σχέση με την μη χρήση τέτοιων συσκευών. Η νικοτίνη στους ηλεκτρονικούς ατμιστήρες ερεθίζει το λαιμό περισσότερο από ό,τι στα συμβατικά τσιγάρα, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τις σοβαρές παρενέργειες, ωστόσο, τα ανεπιθύμητα συμβάντα δεν εμφανίστηκαν συχνότερα στην ομάδα με τους ηλεκτρονικούς ατμοποιητές από ό,τι στην ομάδα χωρίς αυτούς.

Τα προβλήματα υγείας, όπως ο βήχας ή η παραγωγή πτυέλων, ήταν λιγότερα στην ομάδα με τους ηλεκτρονικούς ατμοποιητές από ό,τι στην ομάδα ελέγχου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για τυπικά συμπτώματα του πνεύμονα του καπνιστή.

Μια μείωση θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι καπνιστές που μεταπηδούν σταθερά σε ηλεκτρονικούς ατμοποιητές και δεν καταναλώνουν πλέον καπνό, θα μπορούσαν να υποφέρουν λιγότερο από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα μακροπρόθεσμα, ακόμη και αν συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς ατμοποιητές, δήλωσαν οι ερευνητές.

"Η μελέτη μας επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα ότι οι ηλεκτρονικοί ατμιστές είναι αποτελεσματικοί στη διακοπή του καπνίσματος", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Reto Auer, από το Ινστιτούτο Οικογενειακής Ιατρικής της Βέρνης στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και το Unisanté, Πανεπιστημιακό Κέντρο Γενικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στη Λωζάνη.

"Δείχνει επίσης τα οφέλη που επιφέρουν στο πλαίσιο της εντατικής συμβουλευτικής διακοπής του καπνίσματος, όπως έχουμε στην Ελβετία".

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν, η μελέτη είναι η μεγαλύτερη του είδους της για το θέμα παγκοσμίως.

Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονταν ερευνητές από τους τομείς της οικογενειακής ιατρικής, της πνευμονολογίας, της τοξικολογίας, της ιατρικής του εθισμού και της επιδημιολογίας.

Στην μελέτη συμμετείχαν κέντρα ερευνών στη Βέρνη, τη Γενεύη, τη Λωζάνη, τη Ζυρίχη και το Σεν Γκάλεν. Επικεφαλής της μελέτης ήταν το Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη