Ο Μιχάλης ήταν χρήστης ουσιών επί 35 χρόνια, πριν απευθυνθεί στο Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων "Αργώ" που τον απελευθέρωσε από τα δεσμά των εξαρτήσεων. "Επέστρεψα στην πραγματικότητα, στα παιδιά, στην γυναίκα μου, στους ανθρώπους γύρω μου και άρχισα να νιώθω όλα αυτά τα συναισθήματα που μου κουκούλωνε η χρήση. Ξαναβρήκα την ελευθερία μου", είπε, παραλαμβάνοντας το πτυχίο της αποφοίτησης.

Είναι ένα από τα 40 πρώην μέλη που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα και παρέλαβαν "ίσως το σημαντικότερο πτυχίο της ζωής τους", όπως ειπώθηκε στη διάρκεια μιας τελετής στην οποία ξεχείλιζε η συγκίνηση, η αισιοδοξία και η λαχτάρα για ζωή ελεύθερη από εξαρτήσεις. Άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια που απελευθερώθηκαν από τα δεσμά των ουσιών, μοιράστηκαν προσωπικά βιώματα και εξέπεμψαν ηχηρά μηνύματα ζωής.

Η Ελένη πήρε το 2018 την απόφαση να απευθυνθεί στο πρόγραμμα μετά από 17 χρόνια χρήσης. Μεταξύ όσων ευχαρίστησε ονομαστικά για την επιτυχή ολοκλήρωση ήταν η ομάδα του μαύρου θεάτρου, που "με βοήθησε να κοιτάξω κατάματα τη ντροπή μου και να την αντιμετωπίσω", όπως είπε χαρακτηριστικά. Το πιο μεγάλο ευχαριστώ το φύλαξε στον εαυτό της, για τη δύναμη και το πείσμα που επέδειξε, ενώ προέτρεψε όσους δεν ήταν παρόντες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Ο Βασίλης που ήταν χρήστης επί 29 χρόνια περιέγραψε ένα ταξίδι απεξάρτησης "με μπουνάτσες και μποφόρια", καθώς ο ίδιος συνδύαζε το πρόγραμμα με εργασία και νυχτερινό σχολείο. Ο Χάρης εμφανίστηκε περήφανος που διέψευσε όσους προεξοφλούσαν ότι δεν θα τα κατάφερνε γιατί από παιδί είναι "αντιδραστικό στοιχείο". Ο Μάχος ευχαρίστησε την κοινότητα που τον δέχτηκε δεύτερη φορά και τον απελευθέρωσε από την προσωπική του φυλακή, ενώ ο Γιάννης ευχαρίστησε τον ...4ο ανακριτή Θεσσαλονίκης που έπειτα από δύο συλλήψεις τον παρακίνησε να απευθυνθεί στην "Αργώ". Ο Φαρές από την Τυνησία, ο οποίος ήρθε μόνος του στην Ελλάδα ως μετανάστης, ήταν διπλά χαρούμενος: "Πριν δεν είχα κανέναν, τώρα έχω οικογένεια", είπε, δείχνοντας τους ανθρώπους του προγράμματος.

"Η εξάρτηση δεν είναι ανίκητη"

"Είμαστε ερωτευμένοι με τη ζωή, με τη δουλειά μας, με τις αρχές και τις αξίες της Αργώ: Τη συλλογικότητα, την δημιουργικότητα και την ελευθερία του ανθρώπου", ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΠΕΘΕΑ "Αργώ", Στέλιος Γκιουζέπας, προσθέτοντας πως στα 25 χρόνια υλοποίησης του προγράμματος οι δράσεις του αντικατοπτρίζουν τη δύναμη της ζωής ενάντια στις εξαρτησιογόνες ουσίες και συμπεριφορές.

Η τελετή αποφοίτησης ήταν η πρώτη μετά το 2019, καθώς ακολούθησε η πανδημία κορωνοϊού. Ο κ. Γκιουζέπας εξέφρασε την ελπίδα να μην είναι και η τελευταία, κάνοντας αναφορά στο σχέδιο νόμου για την απεξάρτηση που όπως υποστήριξε προβλέπει την κατάργηση των θεραπευτικών προγραμμάτων όπως το "Αργώ", ενός εξαιρετικού παραδείγματος δημόσιας δράσης απεξάρτησης, ενταγμένου στο ΕΣΥ, όπως είπε.

Το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης, ότι "η εξάρτηση δεν είναι ανίκητη", μετέφερε ο συντονιστής της εκδήλωσης, Θοδωρής Ελευθεριάδης, πρώην μέλος του προγράμματος και ο ίδιος, που αποφοίτησε το 2009 και έκτοτε παραμένει ενεργός, συμμετέχοντας στις δράσεις του. "Η απεξάρτηση είναι και ένα είδος επανάστασης κατά του ίδιου του εαυτού μας", τόνισε, προσθέτοντας πως οι απόφοιτοι του προγράμματος διεκδικούν κοινωνική και εργασιακή αποκατάσταση, απαλλαγμένοι από την ταμπέλα του πρώην χρήστη.

Η εκδήλωση αφιερώθηκε στον Θοδωρή και τη διπλή μάχη που δίνει απέναντι στην εξάρτηση αλλά και την επάρατη νόσο. Μέλη της Ομάδας Μαύρου Θεάτρου παρουσίασαν παράσταση με διαλόγους βασισμένους στα βιώματα των μελών του προγράμματος, ενώ τιμήθηκαν εθελοντές.

Το ΠΕΘΕΑ "Αργώ"

Το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων “Αργώ” είναι ένα ελεύθερο ουσιών (στεγνό), εξωτερικής διαμονής (ανοιχτό) θεραπευτικό πρόγραμμα. Ανήκει στο ΕΣΥ και συγκεκριμένα στο Γ.Ν.Θ. "Γ. Παπανικολάου" - Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με τις εξαρτήσεις από κάθε νόμιμη ή παράνομη ουσία και δραστηριότητα και προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Είναι το 1ο Πρόγραμμα Εξωτερικής Θεραπείας, το οποίο πρωτολειτούργησε στην πόλη της Θεσσαλονίκης, τον Μάιο του 1998.

Προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν, χωρίς καμιά διάκριση αναφορικά με φυλή, φύλο, εθνικότητα, σεξουαλική προτίμηση, φυσική ή νοητική στέρηση, πολιτικό ή θρησκευτικό πιστεύω, οικονομική και νομική κατάσταση.

Είναι ένα πρόγραμμα ελεύθερο ουσιών, χωρίς χορήγηση υποκατάστατων καθ’ όλη την διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας. Ο εξαρτημένος δεν αντιμετωπίζεται ως ασθενής, αλλά ως πρόσωπο που ενθαρρύνεται να αναλάβει τις υπευθυνότητες του, να υιοθετήσει ένα νέο τρόπο ζωής και συμπεριφοράς, καθώς και ένα νέο αξιακό σύστημα με στόχο μια νέα ζωή, ελεύθερη από κάθε είδους εξάρτηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]