Μελέτη, η οποί πραγματοποιήθηκε στην Φρανκφούρτη διερεύνησε πόσο συχνά οι νέοι κάνουν κατάχρηση βενζοδιαζεπινών και οπιοειδών.

Αν και το πρόβλημα έχει αυξηθεί λόγω της διαφημιστικής εκστρατείας στη σκηνή των ράπερ, δεν πρόκειται για μαζικό φαινόμενο. Παρ' όλα αυτά, οι ειδικοί ζητούν περαιτέρω πρόληψη - για παράδειγμα μέσω προειδοποιητικών ετικετών στις συσκευασίες των φαρμάκων.

Το Κέντρο Έρευνας Ναρκωτικών του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης παρουσίασε τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος σχετικά με τη χρήση βενζοδιαζεπινών και οπιοειδών μεταξύ εφήβων και νεαρών ενηλίκων (BOJE).

Μεταξύ άλλων, αναλύθηκαν ο επιπολασμός και τα κίνητρα για τη χρήση ουσιών. Από αυτά προέκυψαν συστάσεις για την πρόληψη.

Ο Δρ Bernd Werse, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για τα Ναρκωτικά, εξήγησε ότι το υπόβαθρο της μελέτης ήταν η παρατήρηση ότι η χρήση βενζοδιαζεπινών και οπιοειδών γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων.

Αυτό υποδηλώνεται από στοιχεία που προέκυψαν από τοπικό δείγμα στη Φρανκφούρτη από το 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εμπειρία χρήσης μεταξύ των νέων (15 έως 18 ετών) έχει αυξηθεί από το 2016 από ένα πολύ χαμηλό επίπεδο κάτω του 1% σε κάθε περίπτωση σε περίπου 4% για τα οπιοειδή και περίπου 2% για τις βενζοδιαζεπίνες το 2022.

Για τους νεαρούς ενήλικες (19 έως 30 ετών), τα ποσοστά είναι ελαφρώς υψηλότερα σε περίπου 7% (οπιοειδή) και 5% (βενζοδιαζεπίνες).

Το έργο "BOJE", το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό Υπουργείο Υγείας, είχε ως στόχο να αποκτήσει ακριβέστερες γνώσεις σχετικά με τα κίνητρα κατανάλωσης, τον ρόλο της ποπ κουλτούρας, τα πρότυπα χρήσης και τα συναφή προβλήματα.

Για τον σκοπό αυτό, οι ερευνητές διεξήγαγαν διαδικτυακή έρευνα με 1148 χρήστες ναρκωτικών μεταξύ του τέλους του 2022 και του τέλους του 2023 και πήραν συνέντευξη από 15 νέους (ηλικίας 16 έως 30 ετών) με διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας.

Όλοι τους είχαν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά- οι περισσότεροι είχαν επίσης κάνει χρήση κοκαΐνης, έκστασης ή αμφεταμίνης (speed).

Το 55% είχε κάνει χρήση βενζοδιαζεπινών ή/και οπιοειδών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, το 26% επίσης τις τελευταίες 30 ημέρες.

Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες βενζοδιαζεπίνες ήταν η αλπραζολάμη, η διαζεπάμη και η λοραζεπάμη, ενώ τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα οπιοειδή ήταν η τιλιδίνη, η κωδεΐνη, η τραμαδόλη και η οξυκωδόνη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου
Ανακοίνωση γιατρών του ΕΚΠΑ και του νοσοκομείου "Αττικόν" για τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου