Η δυσκοιλιότητα είναι μια διαταραχή που σχετίζεται με την κινητικότητα του εντέρου και έχει ως αποτέλεσμα σκληρά κόπρανα που μοιάζουν με πέτρες και είναι δύσκολο να αποβληθούν. Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία του πεπτικού σας συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τα πρεβιοτικά και η επαρκής ενυδάτωση είναι όλα απαραίτητα για τη σωστή μεταφορά της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος.

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Τόσο οι διαλυτές όσο και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υγιή κινητικότητα του εντέρου. Οι διαλυτές φυτικές ίνες σχηματίζουν ένα τζελ και απορροφούν νερό. Δρουν επίσης ως πρεβιοτικό, τροφοδοτώντας τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερό σας. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλή προώθηση των κοπράνων.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι χωρίς να πίνετε άφθονο νερό, δεν έχει σημασία πόσες φυτικές ίνες καταναλώνετε, δεν θα έχετε τακτικές κενώσεις του εντέρου. Μην παραλείπετε να πίνετε συχνά μέσα στην ημέρα· βάλτε στόχο να μην αισθάνεστε μέσα στην ημέρα δίψα για να ξέρετε ότι πίνετε αρκετό νερό.

Αυτές είναι μερικές τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αλλά και να προλάβετε τη δυσκοιλιότητα.

Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και πρεβιοτικά που έχουν καθαρτική επίδραση όταν καταναλώνονται. Η σορβιτόλη (ένα σάκχαρο που βρίσκεται στα δαμάσκηνα) δρα ως καθαρτικό και συγκρατεί το νερό. Αυτό βοηθά να προσθέσετε νερό στα κόπρανα σας, καθιστώντας τα πιο μαλακά και ευκολότερα να αποβληθούν.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι επίσης γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Ένα αβοκάντο περιέχει περίπου 13,5 γραμμάρια ινών. Αυτό σημαίνει ότι ένα αβοκάντο θα σας καλύψει περίπου τις μισές από τις ημερήσιες ανάγκες σας σε φυτικές ίνες. Άλλα φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα μούρα.

Πίτουρο βρώμης

Το στρώμα του πίτουρου περιέχει μια αφθονία ευεργετικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων. Το πίτουρο βρώμης είναι μια εξαιρετική πηγή τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων φυτικών ινών, καθώς και β-γλυκάνης, ενός μη αμυλούχου πολυσακχαρίτη - όλα αυτά δρουν ως ʺτροφήʺ των βακτηρίων του πεπτικού συστήματος και βελτιώνουν  την κινητικότητα του εντέρου.

Ακτινίδια

Τα ακτινίδια έχουν μελετηθεί εκτενώς για τις επιδράσεις τους στη δυσκοιλιότητα. Δρουν ως πρεβιοτικό, οδηγώντας σε θετικές αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Σε κλινικές δοκιμές σε ενήλικες με δυσκοιλιότητα, τα ακτινίδια αύξησαν σημαντικά τη συχνότητα κινητικότητας του εντέρου. Το ακτινίδιο είναι επίσης υψηλό σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες και βιταμίνη C.

Σύκα

Τα σύκα μπορούν να καταναλωθούν τόσο φρέσκα όσο και αποξηραμένα. Περιέχουν άφθονα αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πολυστερόλες και βιταμίνες. Τα σύκα θεωρούνται καθαρτική τροφή και έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύουν και μειώνουν τη δυσκοιλιότητα.

Λιναρόσπορος

Οι λιναρόσποροι είναι γεμάτοι με φυτικές ίνες και πολύτιμα ω-3 λιπαρά. Μια κουταλιά της σούπας λιναρόσποροι περιέχει 2,8 γραμμάρια φυτικών ινών και 4,35 γραμμάρια λιπαρών οξέων. Οι φυτικές ίνες στους λιναρόσπορους βοηθούν στη μετακίνηση των αποβλήτων μέσω του εντέρου και δρα ως πρεβιοτικό για τη βελτίωση και τη διαφοροποίηση των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.

Κεφίρ

Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, συμπεριλαμβανομένου του κεφίρ, είναι πλούσιες σε ωφέλιμα βακτήρια που ενισχύουν το μικροβίωμα του πεπτικού σας συστήματος. Η έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση κεφίρ θα μπορούσε να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα, ωστόσο, θα πρέπει να το δοκιμάστε το για να δείτε αν είναι μια βιώσιμη επιλογή για εσάς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]