H διατροφή ενός ανθρώπου μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, αναφέρει νέα έρευνα.

Οσοι ακολουθούσαν διατροφή με βάση υγιεινές φυτικές τροφές, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν άπνοια.

Άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερο κρέας ή ανθυγιεινή χορτοφαγική διατροφή πλούσια σε σάκχαρα, υδατάνθρακας και λιπαρά είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο άπνοιας.

Ο Yohannes Melaku, του Flinders University στην Αδελαίδα, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα στηρίζουν τη σημασία της ποιότητας της διατροφής στον έλεγχο του κινδύνου αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν απαντήσεις 14.000 συμμετεχόντων.

Είναι η πρώτη ανάλυση μεγάλης κλίμακας που εξετάζει τη σχέση.

Η μελέτη έδειξε ότι άνθρωποι που ακολουθούσαν διατροφή με τις υψηλότερες φυτικές τροφές είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίζουν άπνοια σε σύγκριση με όσους είχαν τη χαμηλότερες.

Όμως όσοι ακολουθούσαν διατροφή υψηλή σε ανθυγιεινές φυτικές τροφές είχαν 22% υψηλότερο κίνδυνο από αυτούς που δεν κατανάλωναν πατάτες, γλυκά, αλμυρά και επεξεργασμένα δημητριακά.

Διατροφή με βάση φυτικές τροφές ήταν πιο ισχυρή στο να μειώνει τον κίνδυνο άπνοιας στους άντρες.

Ταυτόχρονα, η ανθυγιεινή διατροφή με βάση φυτικές τροφές οδηγούσε σε μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου να εμφανίσει μια γυναίκα άπνοια.

Η Dr. Sophia Schiza, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η αλλαγή της διατροφής θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη στον έλεγχο ή στην αποφυγή της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ERJ Open Research.

 

Πηγές:
ERJ Open Research.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναερόβια άσκηση και τα οφέλη της
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο