Η μοναξιά δεν είναι απλώς το να είναι κάποιος μόνος – μερικοί άνθρωποι είναι μια χαρά όταν είναι μόνοι τους. Και δεν είναι ούτε πόσα άτομα γνωρίζετε ή πόσο συχνά τα βλέπετε, ή μια κακή μέρα που δεν αισθάνεστε πολύ συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους γύρω σας.

Αυτό που έχει σημασία για να μην νιώθουμε μοναξιά είναι να έχουμε ισχυρούς δεσμούς. Αυτοί που το κάνουν τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και πιο παραγωγικοί. Εκείνοι που δεν νιώθουν μπορεί να αισθάνονται απομονωμένοι, παρεξηγημένοι και καταθλιπτικοί. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία ακόμα και σε σωματικό επίπεδο.

Αυτοί είναι οι τρόποι που η μοναξιά μπορεί να μας κάνει κακό.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Αν είστε μόνοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να δυσκολέψει το σώμα σας να καταπολεμήσει διάφορες ασθένειες. Ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι ότι η μοναξιά ενεργοποιεί ορισμένες από τις ορμόνες που παράγει το σώμα σας όταν βρίσκεστε σε κατάσταση στρες, που με τη σειρά τους μπορεί επίσης να μειώσουν το πόσο καλά λειτουργεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Αρτηριακή πίεση

Αν η μοναξιά σας διαρκεί για 4 χρόνια ή περισσότερο, η αρτηριακή σας πίεση είναι πιο πιθανό να ανέβει. Οι επιστήμονες που μελετούν αυτό το φαινόμενο δεν μπορούν να αποδείξουν ότι φταίει η μοναξιά, διαπίστωσαν όμως ότι η αύξηση δεν προκαλείται από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η διατροφή ή το οικογενειακό υπόβαθρο.

Νοητικές δεξιότητες

Η ικανότητά σας να επιλύετε προβλήματα ή να θυμάστε πράγματα καθώς μεγαλώνετε είναι πιο πιθανό να επηρεαστεί αν αισθάνεστε μοναξιά. Και μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες για νόσο Αλτσχάιμερ. Λάβετε υπόψη ότι πολλά πράγματα επηρεάζουν αυτούς τους κινδύνους και η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η μοναξιά προκαλεί αυτές τις καταστάσεις. Αλλά σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι σοφό να βρίσκετε τρόπους να συνδεθείτε με τους άλλους ανθρώπους.

Υγεία της καρδιάς

Όσο πιο μόνος αισθάνεστε στη ζωή σας, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε καταστάσεις που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς σας: παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και κακά επίπεδα χοληστερόλης, για παράδειγμα. Και οι γυναίκες που είναι μοναχικές μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν στεφανιαία νόσο.

Κατάθλιψη

Επηρεάζει το σώμα σας αλλά και το μυαλό σας. Αν είστε μοναχικοί, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε άσχημα για τη ζωή σας και να πάθετε κατάθλιψη. Και η κατάθλιψη μπορεί να είναι απομονωτική, οπότε αρχίζετε να αισθάνεστε ακόμα χειρότερα και ξεκινά ένας φαύλος κύκλος. Αν έχετε συμπτώματα κατάθλιψης που είναι σοβαρά ή διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν ειδικό.

Ύπνος

Μπορεί να δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε αν είστε μόνοι. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να σας βάλει σε κακή διάθεση. Μπορεί επίσης να είναι κακό για την υγεία σας. Με την πάροδο του χρόνου, ο κακός ύπνος μπορεί να κάνει πιο πιθανό τον διαβήτη, την υπέρταση, τις καρδιακές παθήσεις, την κατάθλιψη και την παχυσαρκία.

Ποτό και ναρκωτικά

Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να κάνετε κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ αν είστε μόνοι. Μπορεί να σας δώσει μια λανθασμένη αίσθηση ότι νιώθετε καλύτερα, αλλά αυτή δεν διαρκεί και μετά θα χρειάζεστε περισσότερο. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να βλάψουν σοβαρά το σώμα, την  ψυχική υγεία, την επαγγελματική ζωή και τις σχέσεις σας.

Κάπνισμα

Είναι πιο πιθανό να καπνίζετε όταν είστε μόνοι. Αλλά αυτή η συνήθεια κάνει κακό στον οργανισμό με αμέτρητους τρόπους, και επιδεινώνει κάθε τι που θα διαβάσετε σε αυτό το κείμενο. Το κάπνισμα συνδέεται με τον διαβήτη, τις καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις και επηρεάζει σχεδόν κάθε όργανο στο σώμα σας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο