Οι περισσότερες συζητήσεις με τον γιατρό σας σχετικά με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) πιθανώς τείνουν να επικεντρώνονται στις ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους. Αλλά οι γυναίκες με ΣΠΩ αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα – και ένα από τα πιο σημαντικά είναι η αύξηση βάρους. Δεν είναι σαφές αν το ΣΠΩ είναι άμεση αιτία των περιττών κιλών, αλλά σύμφωνα με μελέτες υπάρχει συσχετισμός.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της άσκησης και του τρόπου ζωής, συμβάλλει στα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο επηρεάζει έως και το 15% των γυναικών, με συμπτώματα να εμφανίζονται ήδη από την ηλικία των 11 ετών.

Συμπτώματα

Το ΣΠΩ εμφανίζεται όταν οι ορμόνες σας είναι εκτός ισορροπίας. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παράγουν ελαφρώς περισσότερη ανδρική ορμόνη από το κανονικό. Ακόμη και μια μικρή αύξηση στην παραγωγή ανδρογόνων μπορεί να έχει αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας των ωοθηκών σας.

Οι γιατροί αναζητούν δύο από τα τρία συμπτώματα όταν κάνουν μια διάγνωση:

*Χρόνιες ακανόνιστες ή χαμένες περιόδους

*Σημάδια υψηλών ανδρικών ορμονών, όπως ακμή ή υπερτρίχωση

*Πολλαπλές μικρές κύστεις στις ωοθήκες

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί επίσης να προκαλέσει:

Υπογονιμότητα

Αύξηση βάρους

Κύστεις

Αραίωση μαλλιών

Υψηλή χοληστερόλη

Αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για διαβήτη

Κατάθλιψη

Γιατί το ΣΠΩ προκαλεί αύξηση βάρους;

Πολλές γυναίκες που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν επίσης αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία συμβαίνει όταν το σώμα σας δυσκολεύεται να τραβήξει την γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματός σας και να τη μετατρέψει σε ενέργεια. Έτσι, το σώμα σας χρειάζεται να παράγει περισσότερη ινσουλίνη σε μια προσπάθεια να διατηρήσει φυσιολογικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη αναφέρεται συχνά ως σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην παχυσαρκία. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συνεχίζουν να αυξάνονται παρά τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, αναπτύσσεται διαβήτης τύπου 2.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από τις μισές γυναίκες με ΣΠΩ είναι υπέρβαρες, και ότι αυτό είναι κάτι που επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Πώς μοιάζει η αύξηση βάρους στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Ενώ οι περισσότερες γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερο βάρος στους γοφούς, τους μηρούς και τους γλουτούς – το οποίο είναι γνωστό ως σώμα σε σχήμα αχλαδιού – αυτές με ΣΠΩ τείνουν να κουβαλούν το βάρος τους στην κοιλιά τους. Αυτό ονομάζεται σχήμα μήλου, και πρόκειται για λίπος το οποίο χάνεται πιο δύσκολα. Συνήθως, στις γυναίκες με ΣΠΩ αυτό γίνεται εμφανές στο κάτω μέρος της κοιλιάς, και μοιάζει με φούσκωμα.

Συμβουλές για τη μείωση των επιπτώσεων

Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε εσείς και ο γιατρός σας για να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή σας:

*Διατηρήστε το βάρος σας υπό έλεγχο: Αν έχετε περιττά κιλά, ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης για να χάσετε τουλάχιστον 5- 10% του σωματικού σας βάρους μπορεί να σας βοηθήσει με την υψηλή χοληστερόλη, τα συμπτώματα προδιαβήτη και, ενδεχομένως, την υπογονιμότητα.

*Διαχειριστείτε την ινσουλίνη: Αυτό γίνεται μέσω αλλαγών στην διατροφή ή, αν το κρίνει ο γιατρός σας σκόπιμο, με φαρμακευτική αγωγή. Σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών με ΣΠΩ και προδιαβήτη, συνταγογραφούνται φάρμακα κατά του διαβήτη.

*Ισορροπήστε τις ορμόνες: Για τις γυναίκες που δεν προσπαθούν να συλλάβουν, τα από του στόματος αντισυλληπτικά μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των ορμονών και στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας, να βοηθήσουν στη διαχείριση της υπερτρίχωσης και να βελτιώσουν την ακμή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου