Η επιτυχής αποκατάσταση μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο εξαρτάται από τις γέφυρες που υπάρχουν προς τα γειτονικά αιμοφόρα αγγεία.

Αυτό το νέο εύρημα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης θα μπορούσε να βελτιώσει τη θεραπεία ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο.

Ασθενείς με λιγότερο αποτελεσματικές συνδέσεις μεταξύ των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, είχαν φτωχότερη ανάρρωση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως έδειξε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Susanne Wegener.

Σε ένα λεγόμενο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, η παροχή αίματος στον εγκέφαλο διακόπτεται λόγω απόφραξης ενός αιμοφόρου αγγείου. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, το μπλοκαρισμένο αγγείο πρέπει να ξανανοίξει με φάρμακα ή με καθετήρα.

Οι ερευνητές μπόρεσαν τώρα να δείξουν ότι οι ασθενείς με φτωχές παράπλευρες αγγειακές συνδέσεις παρουσίασαν ένα είδος πλημμύρας στον εγκέφαλο μετά τη διάνοιξη των φραγμένων αιμοφόρων αγγείων. Η επαναιμάτωση γινόταν από γρήγορα και υπερβολικά γρήγορα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η υπερβολική επαναιμάτωση οδήγησε σε αιμορραγίες στον εγκέφαλο και αυξημένη θνησιμότητα σε δοκιμές σε ποντίκια.

Στη συνέχεια οι ερευνητές επιβεβαίωσαν αυτά τα αποτελέσματα από τις μελέτες σε ποντίκια σε ανθρώπους.

Οι άνθρωποι αυτοί βίωσαν επίσης υπερβολική επαναιμάτωση του εγκεφάλου και η ανάρρωσή τους ήταν χειρότερη όταν οι συνδέσεις μεταξύ των αιμοφόρων αγγείων ήταν φτωχές.

Αυτές οι δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις της πολύ γρήγορης επαναιμάτωσης μετά από θεραπεία είχαν παραμεληθεί μέχρι τώρα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

"Τα μελλοντικά θεραπευτικά μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργίας των αγγειακών γεφυρών, ώστε να καταστεί δυνατή μια ευνοϊκή, σταδιακή επαναιμάτωση μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο", δήλωσε η Wegener.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά