Ορισμένα ψυχοτρόπα φάρμακα που συνταγογραφούνται συχνά στους ηλικιωμένους, δεν είναι πάντα κατάλληλα.Επιπλέον συχνά λαμβάνουν χώρα αντιχολινεργικές παρενέργειες και υφίσταται αυξημένος κίνδυνος πτώσεων.

Ο κατάλογος Priscus 2.0, ο οποίος δημοσιεύθηκε στη Γερμανική Ιατρική Εφημερίδα (Deutsche Ärzteblatt) τον Ιανουάριο του 2023, απαριθμεί 187 φάρμακα τα οποία θα πρέπει να αποφεύγονται, αν είναι δυνατόν, στην τρίτη ηλικία ή θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε χαμηλές δόσεις ή για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ιδίως ουσίες που έχουν αντιχολινεργική δράση και επηρεάζουν τη νόηση (παραδείγματα: τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την ακράτεια) ή που αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσεων (παραδείγματα: δοξαζοσίνη, νιφεδιπίνη ταχείας δράσης ή βενζοδιαζεπίνες μακράς δράσης), καθώς και ορισμένες άλλες, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).

"Ωστόσο, πολλές παρενέργειες σε ηλικιωμένους δεν αναγνωρίζονται καθόλου, αλλά θεωρούνται ως περιορισμοί που σχετίζονται με την ηλικία", ανέφερε η καθηγήτρια Dr. Petra Thürmann, Helios University Hospital Wuppertal, Witten-Herdecke University, στο συνέδριο Hermann Hager 2.0 του Φαρμακευτικού Επιμελητηρίου του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου.

Στα συχνά δυνητικά ανεπαρκή φάρμακα (PIM) περιλαμβάνονται οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPI) για περισσότερο από οκτώ εβδομάδες, πολλά ΜΣΑΦ, αντικαταθλιπτικά, σουλφονυλουρίες, σπιρονολακτόνη άνω των 25 mg/ημέρα, ορισμένα φάρμακα κατά του Πάρκινσον και φθοριοκινολόνες.

Πολλά αντιψυχωσικά είναι επίσης ανεπαρκή, καθώς έχουν ηρεμιστική δράση, αυξάνουν όμως τον κίνδυνο πτώσεων, επηρεάζουν τη νόηση και παρατείνουν το διάστημα QT της καρδιάς. Σε ασθενείς με άνοια, τα αντιψυχωσικά μπορεί να αυξήσουν τη θνησιμότητα.

"Τα αντιχολινεργικά και τα διουρητικά αποτελούν επίσης μια αυξανόμενη ανησυχία ενόψει της κλιματικής αλλαγής", δήλωσε η Thürmann. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κίνδυνος συσσώρευσης θερμότητας και εξισορρόπησης αυξάνεται μαζικά κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]
Πώς αντιδρά το συκώτι στη θέα της τροφής