Οι αυξημένες θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερους πρόωρους τοκετούς παγκοσμίως, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ισχυρή σχέση μεταξύ έκθεσης σε ακραία ζέστη το τρίτο τρίμηνο κύησης και του κινδύνου πρόωρου τοκετού.

Ο Yuming Guo, του Monash University στη Μελβούρνη, δήλωσε ότι υψηλές θερμοκρασίρς τη νύχτα μπορούν να διαταράξουν τον κιρκάδιο ρυθμό και πιθανόν να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση που ενδεχομένως μπορεί να είναι πρόβλημα για τις εγκύους.

Οι ερευνητές εξέτασαν 1,2 εκατομμύρια τοκετούς στο Σύδνεϋ μεταξύ 2000 και 2022. Από αυτούς περισσότεροι  από 63.000 ήταν πρόωροι.

Η ομάδα συσχέτισε τα στοιχεία με ιστορικά στοιχεία θερμοκρασίας και άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την έκθεση στη ζέστη, όπως τα δέντρα.

Η έκθεση σε ακραία ζέστη την ημέρα και τη νύχτα κατά το τρίτο τρίμηνο κύησης συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Η σχέση δεν εμφανίστηκε το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο.

Η ισχύς της σχέσης μειώθηκε ελαφρώς στις γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές με περισσότερα δέντρα και πράσινο αυξάνοντας την πιθανότητα η σκιά να μπορεί να προστατεύει τις μέλλουσες μητέρες από την ακραία ζέστη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics.

Η Shanshan Li, δήλωσε ότι η παρουσία πράσινου- ιδιαίτερα δέντρων- έχει τη δυνατότητα να μετριάζει τα επίπεδα ζέστης και να μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού που συνδέεται με αυτήν.

Πηγές:
JAMA Pediatrics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά