Οι μετα-ιικές καταστάσεις έχουν τεθεί στο επίκεντρο της προσοχής της κοινής γνώμης από την CoViD, αν και δεν είναι πιθανό να είναι πιο συχνές συγκριτικά από άλλες ιογενείς ασθένειες, ειπώθηκε στην σημερινή συνάντηση του Ιατρικού Συλλόγου στη Βιέννη. Σύμφωνα πάντως με μια φινλανδική μελέτη, το 1,4% των ασθενών θα εξακολουθούσε να υποφέρει από συμπτώματα μετά από τουλάχιστον τρεις μήνες,

Ο όρος μακροχρόνια COVID χρησιμοποιείται πολύ χαλαρά, δήλωσε η Susanne Rabady, πρόεδρος της Αυστριακής Εταιρείας Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής. Με στενούς όρους, αναφέρεται στα συμπτώματα που παρουσιάζονται τέσσερις εβδομάδες μετά τη νόσο. Από την άλλη πλευρά, η μετά - CoVid, καλύπτει την περίοδο μετά από τρεις μήνες.

Όποιος ταλαιπωρείται από συμπτώματα για περισσότερο από έξι εβδομάδες "τα έχει για περισσότερο καιρό". "Αλλά οι πολύ σοβαρές περιπτώσεις είναι σπάνιες. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μην αγχώνονται άσκοπα", τόνισε η γιατρός.

Σημαντικός ρόλος αποδίδεται στη διαφορική διάγνωση, η οποία χρησιμοποιείται για τη διάγνωση σωματικών και ψυχικών διαταραχών με παρόμοια συμπτώματα.

Αφενός, τα συμπτώματα είναι ποικίλα και αφετέρου είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί αν σχετίζονται καθόλου με την ιογενή νόσο που έχει ξεπεραστεί ή αν απλώς εμφανίστηκαν ταυτόχρονα ή είναι ήδη παλαιότερα ενοχλήματα που έχουν επιδεινωθεί.

Ο τομέας της ιδιωτικής πρακτικής υποστηρίζεται σε αυτό από μια κατευθυντήρια γραμμή που καταρτίστηκε από ειδικούς και ένα διαδικτυακό εργαλείο που αναπτύχθηκε από αυτήν, δήλωσε η Rabady.

Τα κακά νέα είναι ότι η ιατρική δεν διαθέτει ένα πραγματικά θεραπευτικό φάρμακο για τις μετα-ιικές καταστάσεις, γι' αυτό και πρέπει να περιοριστούμε στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

"Επομένως, η πρόληψη είναι σημαντική", τόνισε ο Edgar Wutscher, αντιπρόεδρος του αυστριακού ιατρικού συλλόγου.

Τα εμβόλια θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στα ιατρεία, ώστε να μπορούν να προσφέρονται στους ασθενείς γρήγορα και εύκολα.

Με δωρεάν ταχείες εξετάσεις για CoViD, γρίπη ή  RSV να είναι επίσης διαθέσιμες και οι αντιιικές θεραπείες που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν γρήγορα, κάτι που θα ήταν σημαντικό λόγω του στενού χρονικού περιθωρίου.

Πηγές:
Αυστριακός ιατρικός σύλλογος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιστήμονας θεράπευσε τον καρκίνο της με ιούς που καλλιέργησε στο εργαστήριό της
Κόντρα Ανδρουλάκη - Γεωργιάδη στη Βουλή για τα Βαρέα των υγειονομικών
Συνάντηση Ι. Τσίμαρη με το προεδρείο της ΠαΣΟΝοΠ