Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι έχει αυξηθεί ραγδαία. Σύμφωνα με μια μελέτη, περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως επηρεάζονταν από την παχυσαρκία το 2022.

Το ποσοστό των σοβαρά υπέρβαρων ατόμων στον πληθυσμό έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1990 και έχει μάλιστα τετραπλασιαστεί μεταξύ των εφήβων ηλικίας 5 - 19 ετών, αναφέρει το περιοδικό "The Lancet".

Σε ορισμένες εύπορες χώρες και σε μερικές πληθυσμιακές και ηλικιακές ομάδες, ο αριθμός έχει πλέον φτάσει στο όριο ή μειώνεται ελαφρώς, δήλωσε ο Majid Ezzati από το Imperial College του Λονδίνου, για παράδειγμα μεταξύ των γυναικών στην Ισπανία και τη Γαλλία. Η εξεύρεση των ακριβών λόγων γι' αυτό δεν αποτέλεσε μέρος της μελέτης.

Το νησιωτικό κράτος της Αμερικανικής Σαμόα είναι πρώτο στον κατάλογο με 70 % παχύσαρκους άνδρες. Αντίθετα στα κορίτσια και στις γυναίκες έως 19 ετών, το ποσοστό στη Γερμανία ήταν 7% (119η θέση), ενώ στα αγόρια και τους νεαρούς άνδρες 10 % (111η θέση).

Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου. Η χρόνια νόσος ορίζεται ως αύξηση του σωματικού λίπους που υπερβαίνει τα φυσιολογικά επίπεδα.

Συνολικά, 880 εκατομμύρια ενήλικες και 159 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5 έως 19 ετών ήταν σοβαρά υπέρβαροι. 9,3% των αγοριών θεωρούνταν παχύσαρκα το 2022, και 6,9% των κοριτσιών. Στους ενήλικες, το ποσοστό των γυναικών διπλασιάστηκε από το 1990 σε 18,5% και τριπλασιάστηκε σε 14% στους άνδρες.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξακολουθούν να πλήττονται από υποσιτισμό, αναφέρει η μελέτη, ιδιαίτερα σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής.

Ο υποσιτισμός ευθύνεται για τους μισούς από τους θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η σοβαρή παχυσαρκία και ο υποσιτισμός είναι δύο όψεις του ίδιου προβλήματος που αφορά την κακή διατροφή.

Πηγές:
Lancet

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο