Δύο χρόνια μετά την πλήρη απελευθέρωση της κάνναβης, η Ταϊλάνδη κάνει πίσω. Η χρήση της για ψυχαγωγικούς σκοπούς θα απαγορευτεί μέχρι το τέλος του έτους, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Ταϊλάνδης, Cholnan Srikaew, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, η χρήση της για ιατρικούς σκοπούς θα παραμείνει επιτρεπτή. "Χωρίς νόμο για τη ρύθμιση της κάνναβης, θα γίνεται κατάχρηση", δήλωσε ο Cholnan.

"Η κατάχρηση της κάνναβης έχει αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά της Ταϊλάνδης. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλα ναρκωτικά".

Η Ταϊλάνδη ήταν η πρώτη χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία που απελευθέρωσε την ιατρική χρήση της κάνναβης το 2018 και την ψυχαγωγική χρήση το 2022.

Έκτοτε, έχει δημιουργηθεί εκεί μια βιομηχανία με δεκάδες χιλιάδες καταστήματα κάνναβης, η οποία αποτιμάται σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το επόμενο έτος.

Τα καταστήματα κάνναβης που λειτουργούν παράνομα δεν θα επιτρέπεται πλέον να συνεχίσουν να λειτουργούν, ενώ θα απαγορευτεί και η κατ' οίκον καλλιέργεια κάνναβης, εξήγησε ο Cholnan, ο οποίος ανέβασε τον αριθμό των νομίμως εγγεγραμμένων καταστημάτων σε 20.000.

"Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η κάνναβη θα είναι ελεγχόμενο φυτό, και ως εκ τούτοι η καλλιέργεια θα απαιτεί σχετική άδεια".

Το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο προς έγκριση τον επόμενο μήνα, προτού σταλεί στο κοινοβούλιο προς έγκριση πριν από το τέλος του έτους.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αποσύρονται φάρμακα για επιπλοκές τοκετού - ΕΟΦ: Τι πρέπει να γνωρίζουν ασθενείς και γιατροί
2οι Γηριατρικοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Γιορτάζοντας την ενεργό και υγιή γήρανση
ΕΟΦ: Χωρίς έγκριση κυκλοφορεί ενέσιμο προϊόν για λιποδιάλυση