Οι συμμετέχοντες στη βρετανική βιοτράπεζα που ακολουθούσαν τουλάχιστον 3 από τους 5 συνιστώμενους κανόνες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ανάλυσης στο περιοδικό "Gut".

Παγκοσμίως, περίπου ένας στους 10 ενήλικες θα υποφέρει από επίμονα ή επαναλαμβανόμενα ενοχλήματα του εντέρου με κοιλιακό πόνο και/ή φούσκωμα που συνοδεύονται από αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου για περισσότερο από 3 μήνες κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτές μπορεί να είναι δυσκοιλιότητα αλλά και διάρροια.

Η παθοφυσιολογία αυτού του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου δεν είναι πλήρως κατανοητή. Ωστόσο, παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι πολλοί ασθενείς έχουν ανθυγιεινό τρόπο ζωής με κάπνισμα, έλλειψη ύπνου, έλλειψη άσκησης, ανθυγιεινή διατροφή και αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Μια ομάδα με επικεφαλής την Irene Xin-Yin Wu από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Xiangya στην Changsha/Hunan ανέλυσε τα δεδομένα από τη βρετανική βιοτράπεζα. Μεταξύ 2006 και 2010, 64.268 συμμετέχοντες παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους σε τουλάχιστον δύο ερωτηματολόγια.

Συνολικά 961 συμμετέχοντες (1,5%) εμφάνισαν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κατά μέσο όρο στα επόμενα 12,6 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες που τηρούσαν τους κανόνες του τρόπου ζωής αρρώσταιναν λιγότερο συχνά. Τη μεγαλύτερη επιρροή, είχε η διάρκεια του νυχτερινού ύπνου τουλάχιστον 7 ώρες.

Ακολουθούσε η εντατική σωματική δραστηριότητα και η δια βίου αποχή από το κάπνισμα. Οι συσχετίσεις δεν ήταν σημαντικές για την αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ  και την υψηλής ποιότητας διατροφή

Υπήρξε μια "σχέση δόσης-απόκρισης": όσο περισσότερους κανόνες τηρούσαν οι συμμετέχοντες, τόσο λιγότερο συχνά αρρώσταιναν: Με την τήρηση 3 έως 5 κανόνων, η μείωση του κινδύνου εμφάνισης νόσου έφτανε το 42%.

Όπως συμβαίνει πάντα με τις επιδημιολογικές μελέτες, δεν είναι δυνατόν να αποδειχθεί ότι η συσχέτιση βασίζεται και στην αιτιότητα, δηλαδή αν ο υγιεινός τρόπος ζωής προστατεύει πράγματι από τη νόσο ή αν υπάρχουν άλλοι λόγοι.

Δεν είναι επίσης σαφές κατά πόσον οι παρατηρήσεις που έγιναν στους κατά μέσο όρο 55,9 ετών συμμετέχοντες μπορούν να ισχύσουν και στη συχνά νεότερη ομάδα ασθενών.

Άλλοι περιορισμοί περιλαμβάνουν το γεγονός ότι ο τρόπος ζωής μπορεί να έχει αλλάξει από τότε που διεξήχθη η έρευνα και οι πληροφορίες σχετικά με τις αθλητικές δραστηριότητες, το κάπνισμα και το αλκοόλ στα ερωτηματολόγια μπορεί να μην είναι πάντα σωστές.

Ωστόσο, είναι απίθανο να υπάρξει ποτέ τυχαιοποιημένη μελέτη για την πρόληψη του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής. Τα στοιχεία θα συνεχίσουν να περιορίζονται σε επιδημιολογικές μελέτες.

Πηγές:
"Gut"

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου