Τα πεδία θεραπείας του όγκου (TTFields) σε συνδυασμό με την καθιερωμένη στάνταρ θεραπεία βελτιώνουν τη διάμεση συνολική επιβίωση των ασθενών ((OS) με μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), οι οποίοι είχαν ήδη λάβει θεραπεία, σε σύγκριση με την ίδια την θεραπεία από μόνη της. Αυτά ήταν τα ευρήματα της μελέτης φάσης 3 LUNAR. Ο Daniel Nordmeyer, Μόναχο, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης στο 36ο Γερμανικό Συνέδριο για τον Καρκίνο (DKK) στο Βερολίνο.

Τα TTFields είναι ηλεκτρικά πεδία που διαταράσσουν τη βιωσιμότητα των καρκινικών κυττάρων. Η θεραπεία έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής για γλοιοβλαστώματα και μεσοθηλιώματα. Στη μελέτη φάσης 3 LUNAR, δοκιμάζεται τώρα και σε ασθενείς με μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα που παρουσίασαν εξέλιξη κατά τη διάρκεια ή μετά από χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνα.

Η ομάδα του Nordmeyer ανέφερε ότι 276 συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν 1:1 για να λάβουν θεραπεία με TTFields συν τη συνήθη θεραπεία ή μόνο τη βασική συστηματική θεραπεία που δινόταν κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού. Η τελευταία συνίστατο σε έναν αναστολέα ανοσολογικών σημείων ελέγχου ή docetaxel. Το OS αποτέλεσε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης.

Σημαντικά δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία ήταν η OS σε υποομάδες της τυπικής θεραπείας, οι παρενέργειες και η ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία (HRQoL) που ανέφεραν οι ασθενείς, η οποία προσδιορίστηκε με τη χρήση του ερωτηματολογίου QLQ-C30 του EORTC (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Έρευνας και Θεραπείας του Καρκίνου).

Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν 64 έτη, εκ των οποίων το 64% ήταν άνδρες. Το 57 % είχε μη πλακώδες NSCLC και το 96 % είχε κατάσταση απόδοσης της Ανατολικής Συνεργατικής Ογκολογικής Ομάδας από 0 ή 1. Το 10 % είχε λάβει τουλάχιστον μία προηγούμενη τυπική συστηματική θεραπεία, το 32 % είχε λάβει προηγουμένως αναστολέα σημείου ελέγχου.

Η διάμεση OS ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στην ομάδα TTFields (13,2 μήνες έναντι 9,9 μηνών) από ό,τι στο σκέλος ελέγχου, με μείωση του κινδύνου κατά 26 %.

Στην υποομάδα των ασθενών που είχαν λάβει αναστολέα σημείων ελέγχου ως τυπική θεραπεία, η διάμεση OS για τη θεραπεία δοκιμής ήταν επίσης υψηλότερη: ήταν 18,5 μήνες με τα TTFields και 10,8 μήνες με τη θεραπεία μόνο με αναστολέα σημείων ελέγχου. Η διαφορά ήταν μικρότερη στην υποομάδα της docetaxel: η διάμεση OS με TTFields + docetaxel έναντι μόνο docetaxel ήταν 11,1 μήνες έναντι 8,7 μηνών.

Στο 97% έναντι 91%, ένας παρόμοιος αριθμός ασθενών στην ομάδα TTFields έναντι της τυπικής ομάδας εμφάνισε ανεπιθύμητες ενέργειες, δήλωσε ο Nordmeyer. Το 71 % ανέφερε παρενέργειες που σχετίζονταν με τη συσκευή, εκ των οποίων το 6 % έφτασε σε βαθμό σοβαρότητας 3. Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων όσον αφορά τη γενική κατάσταση της υγείας των ασθενών. Δεν υπήρξε επίσης κλινικά σημαντική επιδείνωση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης LUNAR, τα TTFields θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια επιλογή για τη θεραπεία του μεταστατικού NSCLC σε αυτό το πλαίσιο, κατέληξαν οι ερευνητές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου