Περισσότεροι από 200 εμβολιασμοί κατά της CoViD δεν είχαν αρνητικές συνέπειες για το ανοσοποιητικό σύστημα ενός άνδρα, σύμφωνα με μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ερλάνγκεν και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ερλάνγκεν ανέλυσαν δείγματα αίματος από ένα συχνά εμβολιαζόμενο άτομο από διαφορετικά έτη.

Διαπίστωσαν ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα λειτουργούσε απολύτως φυσιολογικά και ορισμένα αμυντικά κύτταρα και αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 ήταν μάλιστα σημαντικά συχνότερα από ό,τι σε άτομα με τρεις μόνο εμβολιασμούς.

Ωστόσο, οι ερευνητές τόνισαν ότι ο άνδρας ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση.

Επομένως, από τα αποτελέσματα δεν μπορούσαν να εξαχθούν συμπεράσματα για τον γενικό πληθυσμό ή συστάσεις. Η ομάδα δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μελέτης σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό "The Lancet Infectious Diseases".

Στη Γερμανία, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) συνιστά να λαμβάνουν οι υγιείς ενήλικες έως την ηλικία των 59 ετών βασική ανοσία από τρεις εμβολιασμούς ή λοιμώξεις, ενώ τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και οι ομάδες κινδύνου  μια ετήσια αναμνηστική δόση επιπλέον.

Οι Γερμανοί επιστήμονες πληροφορήθηκαν για τον άνδρα από δημοσιεύματα εφημερίδων.

Σύμφωνα με τις δικές του δηλώσεις, είχε εμβολιαστεί κατά του κορωναϊού 217 φορές για προσωπικούς λόγους. 134 εμβολιασμοί έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα.

Είχε εμβολιαστεί με οκτώ διαφορετικά εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων εμβολίων mRNA, εξήγησε ο Kilian Schober από το Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας Λοιμώξεων. Όταν ρωτήθηκε, ο Schober δεν ήταν σε θέση να πει ποιοι λόγοι ώθησαν τον άνδρα να κάνει όλους αυτούς τους εμβολιασμούς.

Οι ερευνητές προσκάλεσαν τον ασθενή στο Erlangen για να διαπιστώσουν αν τα αμυντικά του κύτταρα δεν ήταν πλέον σε θέση να καταπολεμήσουν τους κορωνοϊούς το ίδιο αποτελεσματικά λόγω φαινομένων εξοικείωσης. Ωστόσο, δεν βρήκαν καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ο άνδρας εμβολιάστηκε επίσης ξανά - για 217η φορά. Αυτό αύξησε σημαντικά τον αριθμό των αντισωμάτων, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Το ανοσοποιητικό σύστημα συνέχισε επίσης να είναι αποτελεσματικό έναντι άλλων παθογόνων, όπως έδειξαν περαιτέρω κλινικές δοκιμές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι υποστηρικτές του Eliza δίπλα στους πληγέντες της Θεσσαλίας
Ημερίδα Advanced Coronary Therapies (ACT) 2024
Η ηλεκτρονική διαδικασία κράτησης ραντεβού για αιματολογική εξέταση σε δημόσιες δομές