Τα βλέφαρα είναι ένα από τα πρώτα σημεία στο πρόσωπο που εμφανίζουν σημάδια γήρανσης. Το δέρμα γύρω από τα βλέφαρα χαλαρώνει και οι μυς που τα στηρίζουν εξασθενούν. Την ίδια στιγμή παρατηρείται πτώση των άνω βλεφάρων και των φρυδιών και σακούλες στα κάτω βλέφαρα από την προβολή λίπους. Όλα τα παραπάνω προσδίδουν στο πρόσωπο κουρασμένη και θλιμμένη όψη.
Η μόνη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι η βλεφαροπλαστική επέμβαση.
Ποια μέθοδος όμως είναι η καλύτερη; Η κλασική επέμβαση ή αυτή με laser;
Τι είναι η βλεφαροπλαστική επέμβαση;
Η βλεφαροπλαστική είναι μια από τις δημοφιλέστερες αισθητικές επεμβάσεις στις μέρες μας. Πρόκειται για παρέμβαση στα άνω και κάτω βλέφαρα με αποτέλεσμα το βλέμμα να φαίνεται πιο φρέσκο, πιο νεανικό και απόλυτα εναρμονισμένο με τα φυσικά χαρακτηριστικά του προσώπου.
Στη βλεφαροπλαστική επέμβαση αφαιρείται η περίσσεια δέρματος και λίπους που προβάλλει και δημιουργεί την αντιαισθητική εικόνα γύρω από τα μάτια. Πολλές φορές το λίπος ανακατανέμεται σε άλλες περιοχές των βλεφάρων όπως το αυλάκι των δακρύων για ακόμη πιο νεανικό βλέμμα.
Η παραδοσιακή άνω βλεφαροπλαστική δίνει επίσης τη δυνατότητα στήριξης του φρυδιού για ένα πιο ολοκληρωμένο και φυσικό αποτέλεσμα.
Η επέμβαση διαρκεί περίπου 45 λεπτά για τα άνω βλέφαρα και η τομή κρύβεται μέσα στη φυσική πτυχή που υπάρχει, ενώ μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες έχει γίνει εντελώς αόρατη.
Στα κάτω βλέφαρα η επέμβαση διαρκεί 1-1.30 ώρα και η τομή γίνεται εσωτερικά από τον επιπεφυκότα. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά φυσικά και διαρκούν από 10 – 15 χρόνια.
Τι είναι η αναίμακτη βλεφαροπλαστική με laser;
Πρόκειται για μια διαδικασία που εφαρμόζεται σε ασθενείς με μικρού βαθμού χαλάρωση στα βλέφαρα, συνήθως ηλικίας 30-40 ετών. Αυτή είναι η μέθοδος της μη επεμβατικής βλεφαροπλαστικής, που δεν χρησιμοποιεί νυστέρι. Αφαιρούνται οι επιφανειακές στιβάδες του δέρματος των άνω βλεφάρων μέσω εξάχνωσης με ενέργεια πλάσματος. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής η συσκευή αυξάνει τη θερμοκρασία στις επιλεγμένες περιοχές και δεν επηρεάζει τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Σαν αποτέλεσμα επιτυγχάνεται η εξάχνωση του περιττού δέρματος στο άνω και σπανιότερα και στο κάτω βλέφαρο και η σύσφιξη στα σημεία χαλάρωσης.
Η εν λόγω μέθοδος ισχυρίζεται πως δίνει λύση στα σημάδια γήρανσης και στις ρυτίδες γύρω από τα μάτια. Δεν τραυματίζει θεωρητικά στους ιστούς και είναι ιδανική για τις περιπτώσεις που ο ασθενής δεν θέλει να προχωρήσει με χειρουργική επέμβαση.
Ωστόσο δεν έχει ένδειξη:
· Για μεγαλύτερη χαλάρωση του δέρματος των βλεφάρων
· Δεν διορθώνει τις σακούλες και τους μαύρους κύκλους.
· Η αποκατάσταση δεν πλεονεκτεί χρονικά για τον ασθενή
· Η διάρκεια υστερεί κατά πολύ σε σχέση με την κλασσική βλεφαροπλαστική.
Ποια μέθοδο θα πρέπει να επιλέξω;
Η βλεφαροπλαστική μέσω της εξάχνωσης του δέρματος αποτελεί μία ολοένα και πιο δημοφιλή μέθοδο, όμως δεν μπορεί ακόμα να υποσχεθεί τα αποτελέσματα που προσφέρει η κλασική βλεφαροπλαστική επέμβαση. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν πως χρειάστηκαν πολλαπλές συνεδρίες με την laser βλεφαροπλαστική, ενώ δεν παρατήρησαν αισθητή διαφορά μετά την ολοκλήρωση των θεραπειών. Επιπλέον έχουν παρατηρηθεί επίμονα οιδήματα και ερυθρότητα, όπως και κάποια οφθαλμολογικά προβλήματα μετά από τις συνεδρίες.
Αντίθετα η κλασική βλεφαροπλαστική επέμβαση στα χέρια ενός έμπειρου Οφθαλμοπλαστικού Χειρουργού αποτελεί την ασφαλέστερη μέθοδο βελτίωσης της εικόνας των βλεφάρων. Μπορεί να συνδυάσει την αφαίρεση της περίσσειας δέρματος με την αφαίρεση ή και την ανακατανομή του λίπους, την διόρθωση της πτώσης του άνω βλεφάρου, την ανόρθωση των φρυδιών, την ανόρθωση του μέσου τριτημορίου του προσώπου (mid face lift), καθώς και την ανόρθωση της γωνίας του ματιού (canthoplasty/canthopexy). Η διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής και τα αποτελέσματά της σε αρμονία με το υπόλοιπο πρόσωπο.
Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να γνωρίζει πως όταν υπάρχει ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης καμία άλλη θεραπεία δεν μπορεί να την υποκαταστήσει, ούτε να δώσει αποτελέσματα με διάρκεια. Όντας κατάλληλα ενημερωμένος μπορεί να βρει τη λύση που θα του προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο του ΣΕΒΕΚ
Φώσφορος: Τι ρόλο παίζει στον οργανισμό
Πολλά σχόλια και ενστάσεις στις προδιαγραφές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού