Ένα διπλό μήνυμα επιδιώκει να στείλει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με την πρωτοβουλία της να ξεκινήσει συμβολικά από το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"  της Θεσσαλονίκης τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων: Από τη μια πλευρά, το "ποδαρικό" επιλέγεται να γίνει στο νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη λίστα χειρουργείων σε πανελλαδικό επίπεδο, από την άλλη σε μια πόλη που υποφέρει από την έλλειψη αναισθησιολόγων. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, άλλωστε, είχε προδικάσει με παλιότερες δηλώσεις του πως το εγχείρημα στην αρχή του δεν θα έχει ιδιαίτερη ένταση στη Θεσσαλονίκη, λόγω αυτού του προβλήματος.

Το "Παπαγεωργίου" έχει μια λίστα 9.000 εκκρεμών χειρουργείων, από τριπλάσια ως και επταπλάσια σε σχέση με τα άλλα νοσοκομεία "κορμού" της Θεσσαλονίκης. Εδώ, όμως, δεν οφείλεται σε έλλειψη αναισθησιολόγων, καθώς βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το Ιπποκράτειο και το Γ. Παπανικολάου, διαθέτοντας 20 γιατρούς της συγκεκριμένης ειδικότητας, σε ένα σύνολο 27 οργανικών θέσεων.

Οφείλεται στο ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο αποτελεί πρώτη επιλογή των ασθενών από τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Μιλώντας στο iatronet.gr, ο προεδρεύων στο Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζόμενων, Παναγιώτης Τουχτίδης (φωτογραφία), κάνει λόγο για το φαινόμενο της "ιατρικής αστυφυλίας":

"Έχουμε ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, καμιά φορά και νοτιότερα, που προτιμούν να περιμένουν ως και χρόνια στη λίστα του Παπαγεωργίου, ενώ στα νοσοκομεία των περιοχών όπου κατοικούν μπορούν να χειρουργηθούν σε 2 - 3 εβδομάδες", αναφέρει, προσθέτοντας πως και οι Θεσσαλονικείς το επιλέγουν "γιατί είναι το πιο καινούργιο, πιο ευχάριστο, με τις καλύτερες υλικοτεχνικές υποδομές και μέχρι πριν από λίγο καιρό τον καλύτερο εξοπλισμό. Σταδιακά αυτός έχει ανανεωθεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία".

Ως και 3 χρόνια αναμονής για "νυστέρι"

Με αυτά τα δεδομένα, οι χρόνοι αναμονής στο "Παπαγεωργίου" για ορισμένες επεμβάσεις μπορεί να φτάνουν και τα τρία χρόνια. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον κ. Τουχτίδη:

  • Μια επέμβαση καταρράκτη και άλλες οφθαλμολογικές έχουν μέσο χρόνο αναμονής 8 με 10 μηνών.
  • Ο προστάτης 1 χρόνο.
  • Περίπου στα 2 χρόνια τα γυναικολογικά.
  • Δύο με τρία χρόνια, χολοκυστεκτομές, βουβωνοκήλες.
  • Περίπου 1 με 1,5 χρόνο ορθοπεδικά χειρουργεία.

Οι τέσσερις επεμβάσεις που θα γίνουν την Τρίτη

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές από το εσωτερικό του νοσοκομείου, το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης, όταν θα βρεθούν στο "Παπαγεωργίου" ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υφυπουργός, Μάριος Θεμιστοκλέους, θα γίνουν τέσσερα χειρουργεία. Τα δύο θα αφορούν ολική αρθροπλαστική γόνατος και τα δύο επεμβάσεις χολής. Όπως διευκρινίζεται από το νοσοκομείο, τα περιστατικά έχουν επιλεχθεί από τη λίστα των χειρουργείων, με κριτήριο τη μεγαλύτερη αναμονή, ενώ οι ασθενείς δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά, καθώς οι συγκεκριμένες επεμβάσεις θα συμπεριληφθούν σε αυτές που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι ίδιες πηγές διαβεβαιώνουν πως θα διασφαλιστεί στο έπακρο ότι οι απογευματινές επεμβάσεις δεν θα γίνουν σε βάρος των πρωινών χειρουργείων.

Ερωτηματικό η συμμετοχή νοσηλευτών και αναισθησιολόγων

Όπως αναφέρει ο προεδρεύων του Σωματείου, ερωτηματικό αποτελεί ο βαθμός συμμετοχής των εργαλειοδοτών νοσηλευτών και των αναισθησιολόγων στα απογευματινά χειρουργεία.

"Πριν ανακοινωθούν οι αμοιβές, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου 10 - 12 εργαλειοδότες νοσηλευτές, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο των εργαλειοδοτών. Φαίνεται πως μετά την ανακοίνωση των αμοιβών υπάρχουν δεύτερες σκέψεις σε κάποιους από αυτούς και ενδεχομένως θα είναι λιγότεροι", αναφέρει, συμπληρώνοντας πως δεν τρέφει υψηλές προσδοκίες για την συνέχεια του εγχειρήματος. "Στο χειρουργείο χρειάζονται χειρουργοί, αναισθησιολόγοι και εργαλειοδότες. Όταν ο ένας από τους τρεις πληρώνεται με ψίχουλα είναι υποτιμητικό", σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου οι μισοί από τους 20 διαθέσιμους ειδικούς αναισθησιολόγους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια