Προβληματισμό προκαλούν τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στην έξαρση κρουσμάτων μηνιγγίτιδας που έχει σημειωθεί στην Πάτρα.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα καταγράφηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης και αφορά έναν 20χρονο φοιτητή, ο οποίος νοσηλεύεται σε σταθερή και βαριά κατάσταση στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έφτασε την Πέμπτη στην Πάτρα και - σύμφωνα με ενημέρωση από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Ιωάννη Καρβέλη - αποφασίστηκε ο εμβολιασμός των επαφών του φοιτητή, που ανέρχονται σε 20 άτομα.

Ο κ. Καρβέλης ανακοίνωσε πως έχουν παραγγελθεί τα εμβόλια, χωρίς να προσδιορίσει το πότε θα χορηγηθούν. Ανέφερε, επίσης, πως αποφασίστηκε χθες, σε συνεργασία με το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το σχέδιο που θα εφαρμοστεί.

Με απλά λόγια, εμβολιασμός και σχέδιο εκκρεμούν επί ώρες ή και μέρες, στοιχείο που δεν δικαιολογείται από την εμφάνιση τριών κρουσμάτων σε φοιτητές της Πάτρας και σε μικρό σχετικά διάστημα.

Μέχρι χθες, δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να προσδιοριστεί το παθογόνο που έχει προκαλέσει τη λοίμωξη στον 20χρονο φοιτητή.

Παράγοντες του χώρου σχολιάζουν στο iatronet.gr πως οι υγειονομικές αρχές δείχνουν να ακολουθούν και όχι να προλαβαίνουν τις εξελίξεις. Το θέμα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω και των εκδηλώσεων για το καρναβάλι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), παρά τη σημαντική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες, η μηνιγγίτιδα παραμένει μια πολύ φοβερή ασθένεια παγκοσμίως, με υψηλό ποσοστό θνητότητας και τάση να προκαλεί επιδημίες, οι οποίες αποτελούν μείζονα πρόκληση για τα συστήματα Υγείας, τις οικονομίες και την κοινωνία.

Τσιόδρας για εμβολιασμούς

Στην έξαρση νοσημάτων, όπως η ιλαρά, που αντιμετωπίζονται με εμβολιασμό, αναφέρθηκε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, με αφορμή το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων.

Όπως είπε, η εμφισβήτηση της αξίας του εμβολιασμού οδηγεί σε επανεμφάνιση στην Ευρώπη - μετά από πολλά χρόνια - επιδημιών ιλαράς, κοκίτη και διφθερίτιδας.

Στην Ελλάδα από την αρχή του έτους 2024 και μέχρι τις 7 Μαρτίου έχουν καταγραφεί 19 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και την Κρήτη.

Στη μεγάλη πλειοψηφία πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 40 - 55 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

"Δεν δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς. Ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά μολύνει 12 - 18 άτομα που είναι ανεμβολίαστα. 30% κάνουν επιπλοκές όπως πνευμονία, ωτίτιδα, αφυδάτωση", σημείωσε ο καθηγητής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διεύρυνση ελλείψεων φαρμάκων στις ευρωπαϊκές αγορές: Αιτίες, ανάλυση και απαντήσεις
Γιατροί δύο ταχυτήτων;
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου