Η ασθένεια Chikungunya έχει εξελιχθεί από μια μολυσματική ασθένεια που κάποτε εμφανιζόταν μόνο σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής σε μια ασθένεια που απαντάται σε περισσότερες από 110 χώρες.

Οι ειδικοί της ταξιδιωτικής ιατρικής εργάζονται τώρα πάνω σε δύο εξαιρετικά αποτελεσματικά εμβόλια για την ασθένεια - το ένα από αυτά από την Αυστρία - τα οποία θα πρέπει σύντομα να εγκριθούν για χρήση στην Ευρώπη, σύμφωνα με ένα συνέδριο που διοργανώθηκε από το Γερμανικό Κέντρο Ταξιδιωτικής Ιατρικής.

Η ιστορία είναι πολύ ενδιαφέρουσα: ο ιός chikungunya ανακαλύφθηκε στην Τανζανία το 1953, αλλά είναι πιθανότατα πολύ παλαιότερος. "Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι λοιμώξεις περιορίζονταν σε απομακρυσμένες περιοχές της Αφρικής που σπάνια επισκέπτονται τουρίστες", ανέφερε ο Jonas Schmidt-Chanasit από το Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής Bernhard Nocht του Αμβούργου στην εκδήλωση του CRM το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η de facto παγκόσμια εξάπλωση έγινε στη συνέχεια μέσω αλλαγών στους φορείς. Εδώ και αρκετό καιρό, η ασθένεια εμφανίζεται επίσης σε ολοένα και περισσότερο πόλεις. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και εκεί από το ασιατικό κουνούπι τίγρης. "Ορισμένες μεταλλάξεις του ιού ευνοούν την εξάπλωση επειδή διευκολύνουν την αναπαραγωγή στο κουνούπι", δήλωσε ο ειδικός. "Οι αλυσίδες μόλυνσης μπορούν επίσης να διατηρηθούν χωρίς ζωικούς ξενιστές ενίσχυσης, δηλαδή μόνο μέσω ανθρώπων και κουνουπιών".

Το αποτέλεσμα: ο ιός chikungunya έχει εξαπλωθεί ταχύτατα λόγω του αστικού κύκλου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από το 2005 έχουν αναφερθεί περισσότερα από δύο εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως. Ο ιός Chikungunya έχει πλέον εμφανιστεί σε περισσότερες από 110 χώρες στην Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και την Αμερική.

Το ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) έχει επίσης προ πολλού φτάσει σε χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία - καθώς και στα μεσογειακά κράτη, φυσικά.

Η ασθένεια είναι ύπουλη. Οι λοιμώξεις από τον ιό chikungunya οδηγούν σχεδόν πάντα σε πυρετό και σοβαρό πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ναυτία, εξάντληση ή κόπωση και δερματικά εξανθήματα. Τα θανατηφόρα περιστατικά είναι σπάνια. "Ωστόσο, στο 5% - 10% των ασθενών με chikungunya, ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να επιμένει για μήνες και χρόνια", προειδοποίησε ο Schmidt-Chanasit. Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά αντιιικά φάρμακα κατά της νόσου.

Ένας λόγος παραπάνω για να υπάρξει εστιασμός σε δύο εμβόλια. Το ένα από αυτά προέρχεται από την αυστρογαλλική εταιρεία εμβολίων Valneva και το δεύτερο από τη δανέζικη εταιρεία βιοτεχνολογίας Bavarian Nordic. Το εμβόλιο της Valneva είχε ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ (IXCHIQ) τον περασμένο Νοέμβριο. Επί του παρόντος βρίσκεται σε διαδικασία ταχείας έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Τα δεδομένα από τις μελέτες αποτελεσματικότητας είναι διαθέσιμα και για τα δύο εμβόλια.

Το VLA1553 (Valneva) αποτελείται από εξασθενημένους αλλά ακόμη αναπαραγώγιμους ιούς chikungunya που δεν μπορούν πλέον να προκαλέσουν ασθένεια chikungunya στον άνθρωπο λόγω της αφαίρεσης αμινοξέων σε μια μη δομική πρωτεΐνη. "Στη μελέτη έγκρισης, ανιχνεύθηκαν προστατευτικά αντισώματα στο 98,9% των εξεταζόμενων ατόμων μετά από ένα μήνα. Μετά από έξι μήνες, αυτό εξακολουθούσε να ισχύει στο 96,3% των υποκειμένων δοκιμής. Οι ηλικιωμένοι ήταν επίσης προστατευμένοι", έγραψε το CRM.

"Το VLA1553 θα μπορούσε να γίνει ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για την πρόληψη του chikungunya", είναι η εκτίμηση του Γερμανού ειδικού στην τροπική ιατρική Schmidt-Chanasit.

Η δανική εταιρεία Bavarian Nordic, από την άλλη πλευρά, έχει αναπτύξει ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο. Στη μελέτη έγκρισης, το εμβόλιο αυτό προκάλεσε προστατευτική απάντηση αντισωμάτων στο 97,8% των υποκειμένων της δοκιμής.

Μετά από έξι μήνες, αυτά εξακολουθούσαν να είναι ανιχνεύσιμα στο 85,5% των υποκειμένων της δοκιμής. O Schmidt-Chanasit κατηγοριοποίησε επίσης το εμβόλιο αυτό ως εξαιρετικά αποτελεσματικό. Και τα δύο εμβόλια χορηγούνται με ένεση στον μυ του βραχίονα. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, είναι καλά ανεκτά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναερόβια άσκηση και τα οφέλη της
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο