Δύο εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου ανακοινώνονται ετησίως σε όλο τον κόσμο, ενώ οι θάνατοι αγγίζουν τους 930.000. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην επόμενη 15ετία τα νέα περιστατικά θα φτάσουν τα 3,5 εκατομμύρια και οι θάνατοι το 1,6 εκατομμύριο. Η ανησυχητική αυτή εξέλιξη συνδέεται και με διαρκή αύξηση του επιπολασμού σε ηλικία κάτω των 50 ετών, με ρυθμό 3% ετησίως, ενώ συχνά ο καρκίνος βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατά τη στιγμή της διάγνωσης.

"Βλέπουμε κάθε χρόνο περισσότερα περιστατικά, πιο παραμελημένα, σε προχωρημένο στάδιο και με αυξημένη συχνότητα σε μικρότερες ηλικίες που δεν περιμέναμε να δούμε", λέει στο iatronet.gr ο καθηγητής του ΑΠΘ, διευθυντής της Β Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Γαλάνης (φωτογραφία) και προσθέτει: "Έχουμε ακόμα και ασθενείς 18, 20 και 24 ετών. Κάποτε συναντούσαμε έναν ασθενή αυτής της ηλικίας στη δεκαετία, τώρα δυστυχώς καλούμαστε πιο συχνά να βοηθήσουμε τέτοια περιστατικά".

Το γεγονός συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τη διατροφή και στον σύγχρονο τρόπο ζωής, που αποτελούν βασικούς επιβαρυντικούς παράγοντες, μαζί με την κληρονομικότητα και διάφορους άλλες εξωγενείς αιτίες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα φυτοφάρματα, αλλά και η σωματοποίηση του στρες.

"Είναι αποδεδειγμένο ότι ο τρόπος ζωής χωρίς άσκηση - έστω και περπάτημα - με δίαιτα πλούσια σε λίπη και επεξεργασμένα κρεατικά και αντίστοιχα φτωχή σε φρούτα και λαχανικά, είναι σαφώς επιβαρυντικός προγνωστικός παράγοντας», επισημαίνει ο κ. Γαλάνης.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική ως προς την καλή πρόγνωση και έκβαση της νόσου. "Σε σωστά χέρια θεράποντος ιατρού μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ίαση", σημειώνει ο καθηγητής, προσθέτοντας, ωστόσο πως χρειάζεται επιδημιολογική διερεύνηση σε κάποια ανεξήγητα φαινόμενα που προκαλούν προβληματισμό. "Κάποιοι κανόνες αρχίζουν να τίθενται υπό αμφισβήτηση και χρειάζονται περαιτέρω επιδημιολογική μελέτη. Όπως για παράδειγμα το ότι έχει μειωθεί σημαντικά ο χρόνος διπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων στον αυλό του παχέος εντέρου", παρατηρεί.

Πρόληψη και νέες θεραπείες

Με αφορμή την ανακήρυξη από τον ΠΟΥ του Μαρτίου ως μήνα αφύπνισης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η Β´ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ, διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση την Παρασκευή, στην οποία θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία.

"Σε θεραπευτικό επίπεδο, η ανοσοθεραπεία έχει ανοίξει νέους δρόμους για την ίαση ανθρώπων ακόμα και με αρκετά επιθετικές μορφές καρκίνου", αναφέρει ο κ. Γαλάνης. Σε επίπεδο πρόληψης, η εξέταση αιχμής παραμένει η κολονοσκόπηση, η οποία ξεκινά μετά τα 45 ή 50 έτη στον γενικό πληθυσμό. Σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό πρέπει να ξεκινάει από τα 40, ή σε ηλικία 10 χρόνια μικρότερη από αυτή στην οποία εμφάνισε καρκίνο το συγγενικό τους πρόσωπο.

"Για τους ανθρώπους που φοβούνται ή δεν θέλουν να κάνουν κολονοσκόπηση υπάρχει η επιλογή της αξονικής κολονοσκόπησης ή κολονογραφίας, η οποία μπορεί με αρκετά μεγάλη ακρίβεια να οδηγήσει σε διάγνωση πολυποειδών μορφωμάτων του παχέος εντέρου από 1 εκατοστό και πάνω. Βέβαια, μετά χρειάζεται βιοψία και ο ασθενής οπωσδήποτε να προχωρήσει σε κανονική κολονοσκόπηση", σημειώνει.

Ολοκληρωμένα προγράμματα screening test σε όλο τον πληθυσμό, που εφαρμόζονται σε πολλές προηγμένες χώρες, περιλαμβάνουν τεστ ανίχνευσης αίματος στα κόπρανα, σιγμοειδοσκόπηση για όσους εμφανίσουν αίμα ή άλλα ύποπτα ευρήματα και στη συνέχεια ολική κολονοσκόπηση. "Αυτό μείωσε αποδεδειγμένα τα ποσοστά θνητότητας ως και 33%, όπως αναφέρεται σε τέσσερις τυχαιοποιημένες μελέτες", τονίζει ο καθηγητής.

Ένα καταφύγιο για τους ασθενείς

Με πρωτοβουλία που θα ανακοινωθεί στο πλαίσιο της ημερίδας, η Β' Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική θα απευθύνει κάλεσμα στους ασθενείς με διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου να απευθυνθούν στο προσωπικό της για συμβουλευτική ή θεραπευτική αντιμετώπιση.

"Βλέπω ότι υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που έχουν στα χέρια τους τη διάγνωση και πελαγοδρομούν γιατί δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν. Ή τους έχει προταθεί κάτι και θέλουν μια έγκαιρη δεύτερη γνώμη ή δεν έχουν χρήματα να αντεπεξέλθουν στα έξοδα αντιμετώπισης στον ιδιωτικό τομέα που τους έχει προταθεί", παρατηρεί ο διευθυντής της Κλινικής και προσθέτει: "Διαθέτουμε επί 24ώρου βάσεως το τηλέφωνο της Κλινικής και του εξειδικευμένου ιατρείου κατώτερου πεπτικού, ώστε ο ασθενής να αισθανθεί ότι εδώ μπορεί να γίνει το καταφύγιό του, το δεύτερο σπίτι του, και συμβουλευτικά και θεραπευτικά".

Η κλινική προτρέπει τους ασθενείς να απευθυνθούν στο επιστημονικό της προσωπικό, είτε θελήσουν να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά σε αυτήν είτε όχι. "Αν θέλουν μια δεύτερη γνώμη θα την πάρουν επίσημα και μάλιστα από ένα ογκολογικό συμβούλιο, που στελεχώνεται από μια ομάδα εξειδικευμένων ανθρώπων πάνω στον καρκίνο του παχέος εντέρου", επισημαίνει.

Ο ίδιος διαβεβαιώνει πως παρά τα γνωστά προβλήματα υποστελέχωσης και έλλειψης κυρίως της ειδικότητας του αναισθησιολόγου, η αντιμετώπιση θα είναι ταχεία. "Οι ασθενείς με νεοπλασίες είναι απόλυτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα χειρουργείων. Ακόμη και τώρα, ο χρόνος από τη διάγνωση μέχρι την αντιμετώπιση δεν ξεπερνάει ποτέ τις 15 μέρες", καταλήγει.

Η εκδήλωση

Η επιστημονική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 15 Μαρτίου, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ (12:30-14:30), τελεί υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και της Ελληνικής Εταιρείας Παχέος Εντέρου και Πρωκτού.

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι "Διατροφή και Καρκίνος του Παχέος Εντέρου" (Δ. Κομνηνού), "Πρόληψη και νεότερες εξελίξεις στη Χειρουργική Αντιμετώπιση του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου" (Ι. Γαλάνης) και "Νεότερες εξελίξεις στην Ογκολογική Αντιμετώπιση του προχωρημένου Καρκίνου του Παχέος Εντέρου" (Α. Μπούτης).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου