Στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Ευαγγελισμός" πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στις 7 Μαρτίου από τον Διευθυντή ΕΣΥ Ξυδώνα Σωτήριο η πρώτη εμφύτευση του νέου εξωαγγειακού απινιδωτή για τη θεραπεία ασθενών με κακοήθη  καρδιακή αρρυθμία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδια καρδιακό θάνατο (SCA).

Όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου, το σύστημα Extravascular Implantable Cardioverter-Defibrillator (EV-ICD), το οποίο αποτελείται από το Aurora EV-ICD™ MRI SureScan™, το ηλεκτρόδιο απινίδωσης Epsila EV™ MRI SureScan™ και τα σχετικά εργαλεία εμφύτευσης, έλαβε έγκριση CE το 2023.

Το σύστημα Aurora EV-ICD™ είναι ο πρώτος στο είδος του απινιδωτής με το ηλεκτρόδιο τοποθετημένο κάτω από το στέρνο, έξω από την καρδιά και τις φλέβες. Το καινοτόμο σύστημα παρέχει θεραπεία απινίδωσης και αντι-ταχυκαρδιακή βηματοδότηση (ATP) για την πρόληψη του αιφνιδίου καρδιακού θανάτου, μέσω μιας εμφυτευμένης συσκευής παρόμοιας σε μέγεθος, σχήμα και διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τους παραδοσιακους, διαφλεβίους απινιδωτές.

"Το σύστημα Aurora EV-ICD™ μας επιτρέπει να προσφέρουμε στους ασθενείς τα οφέλη των παραδοσιακών απινιδωτών, μειώνοντας παράλληλα ορισμένους κινδύνους που προκύπτουν από την τοποθέτηση ηλεκτροδίων στην καρδιά ή τις φλέβες", δήλωσε ο εμφυτευτής γιατρός Ξυδώνας Σωτήριος.

Ο συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής, αναπληρωτής καθηγητής κ. Τρίκας, ανέφερε: "Προσπαθούμε να παρέχουμε φροντίδα ασθενών υψηλής ποιότητας, και αυτή η τεχνολογία είναι ένα ακόμη βήμα προς την πρόοδο παρέχοντας στους ασθενείς μας τις πιο πρόσφατες κλινικές εξελίξεις για τη διαχείριση της καρδιακής τους κατάστασης".

Το Aurora EV-ICD™ εμφυτεύεται κάτω από την αριστερή μασχάλη ενώ το ηλεκτρόδιο απινίδωσης Epsila EV™ τοποθετείται κάτω από το στέρνο χρησιμοποιώντας μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση. Η τοποθέτηση των ηλεκτροδίων έξω από την καρδιά και τις φλέβες έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην αποφυγή μακροχρόνιων επιπλοκών που μπορεί να σχετίζονται με διαφλέβια ηλεκτρόδια, όπως απόφραξη αγγείων (στένωση, απόφραξη ή συμπίεση φλέβας) και κινδύνους λοιμώξεων του αίματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονάω στο συκώτι
Πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση καρδιοπαθών με παρακολούθηση εξ αποστάσεως [ελληνική μελέτη]
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]