"Δυστυχώς, από χθες τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε σούπερ μάρκετ πώλησης υπηρεσιών Yγείας επί πληρωμή, με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο", δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη, μια μέρα μετά την έναρξη των απογευματινών ιατρείων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος. "Xθες, ήταν μια θλιβερή μέρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας", ανέφερε και κατήγγειλε "τραγελαφικά πράγματα" όπως είπε που συνέβησαν την Τρίτη στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου":
"Κλήθηκε ασθενής από το 2016 για να χειρουργηθεί, περίμενε 8 χρόνια και τους είπε δεν έχω χρήματα για να έρθω, τα 1.200 ευρώ για αρθροπλαστική. Κλήθηκε μια γυναίκα για να χειρουργηθεί, δεν είχε τα λεφτά, αναγκάστηκε και έφερε συγγενής της δεύτερη κάρτα για να βγάλουν 600 και 600 ευρώ. Και τελικά χειρουργήθηκε ασθενής που περίμενε στη λίστα από το 2023, δηλαδή δεν ήταν καν πάνω από έναν χρόνο. Τέτοιος προγραμματισμός δεν μπορεί να βοηθήσει να ξεφορτωθούμε τις λίστες αναμονής", είπε.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ υποστήριξε πως το υπουργείο έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες που περιμένουν τέσσερα και πέντε χρόνια για να χειρουργηθούν αντί να τους ζητά να πληρώσουν για να το κάνουν.
Να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες
Συνοδευόμενος από μέλη του Σωματείου Εργαζόμενων, ο κ. Γιαννάκος επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης τον υποστελεχωμένο χειρουργικό τομέα του Ιπποκράτειου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης.
"Αυτό που συναντάει κανείς είναι ευσυνειδησία από τους λιγοστούς εργαζόμενους, αγανάκτηση όμως από τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν", είπε προσθέτοντας: "οι συνάδελφοι για να μπορέσουν να ανταποκριθούν δεν μπορούν να πάνε ούτε τουαλέτα. Δουλεύουν περισσότερο από 8 ώρες, δεν παίρνουν τα προγραμματισμένα ρεπό και τις άδειες. Τους οφείλονται πάνω από εκατό ρεπό και άδειες συνολικά στον καθένα. Και όμως είναι στην πρώτη γραμμή, λειτουργούν πέντε χειρουργικές αίθουσες στις δώδεκα που υπάρχουν συνολικά".
Ζήτησε την ενίσχυση του Ιπποκράτειου και όλων των νοσοκομείων με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία όλων των χειρουργικών αιθουσών. "Και αναισθησιολόγους να είχαμε που δεν έχουμε - υπηρετούν 7 στις 28 οργανικές θέσεις - δεν έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό να λειτουργήσουμε τις χειρουργικές αίθουσες. Αν λειτουργούσαν στο σύνολό τους δεν θα χρειαζόμασταν τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή", κατέληξε.
"Παίζουμε με το λάθος"
Νοσηλεύτριες του χειρουργικού τομέα του Ιπποκράτειου περιέγραψαν μια κατάσταση ακραίας υποστελέχωσης, που επιτρέπει τη λειτουργία 5 από τα 14 χειρουργικά τραπέζια. Αυτή η κατάσταση, όπως είπαν, συνεπάγεται εξοντωτική εργασία και στέρηση ρεπό και αδειών για όσους υπηρετούν στα χειρουργεία, αλλά και κίνδυνο για τους ασθενείς.
"Πολλές φορές λειτουργούμε σε συνθήκες όπου διακυβεύεται η ασφάλεια των ασθενών γιατί λειτουργούμε πολύ εντατικά με δύσκολα χειρουργεία. Σήμερα έχουμε 19 χειρουργεία στα οφθαλμολογικά με δύο χειρουργικά τραπέζια και ένα άτομο. Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι πέρα από κάθε κανόνα ασφάλειας", ανέφερε η Γεωργία Τζίτζικα, νοσηλεύτρια στα χειρουργεία εδώ και 30 χρόνια, προσθέτοντας: "Πολλές φορές παίζουμε με το λάθος".
Η εργαλειοδότρια Ελισσάβετ Κεχαγιάννη, χαρακτήρισε ως απάνθρωπο αυτό που ζουν η ίδια και οι συνάδελφοί της τα τελευταία 15 χρόνια. "Από το ’22 έχουμε να πάρουμε άδεια. Σήμερα, έχουμε 19 χειρουργεία. Το μεσημέρι έρχονται παιδιά που δεν γνωρίζουν και αναγκαστικά κάθομαι μέχρι τις 4 γιατί αγαπάω τον χώρο, αγαπάω τα εργαλεία, αν τα αφήσω δεν θα τα βρούμε την επόμενη μέρα και δεν θα προλάβουν τα παιδιά".
Η Πασχαλία Ρουσίτη, που εργάζεται ως επικουρική εργαλειοδότρια στο Ιπποκράτειο τα τελευταία 2 χρόνια, είπε πως τα 9 από τα 27 άτομα στα χειρουργεία είναι επικουρικοί και πως η ίδια σκέφτεται να μην επιλέξει να συνεχίσει στο Ιπποκράτειο στις επόμενες προκηρύξεις.
Ο πρόεδρος του Σωματείου του Ιπποκράτειου, Γιώργος Δόντσιος, τόνισε πως είναι αδύνατο το συγκεκριμένο νοσοκομείο να συμμετάσχει στα απογευματινά ιατρεία. "Με άδειες που τους χρωστάνε από το 2022, τα παιδιά βάζουν πλάτη. Βάζουν πλάτη στις μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες που ξεκίνησαν εδώ και μια εβδομάδα, είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν με αυταπάρνηση από το πρωί ως το βράδυ. Χρωστάμε 12.500 ρεπό με εκκαθάριση μέχρι το 2023. Τραυματιοφορείς, σε 100 θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμα δουλεύουν μόλις 40 εκ των οποίων οι 30 ενεργοί", είπε.
Ο Χρήστος Τζελέπης, αντιπρόεδρος Σωματείου, είπε πως χίλια ρεπό χρωστάει μόνο το χειρουργείο και πως "η κατάσταση πλέον είναι επικίνδυνη, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τους ασθενείς".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανακαλύφθηκε ''τρίτη κατάσταση ύπαρξης'' στη βιολογία - Ούτε ζωή, ούτε θάνατος
Επιστήμονες αναγνώρισαν νέα ομάδα αίματος
Χαμηλότερες οι αποδοχές των υγειονομικών το 2024 σε σχέση με το 2011 [πίνακας]