Σε ασθενείς με νεοδιαγνωσθέντα υπερθυρεοειδισμό, η εγχείρηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μείζονα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα και θνησιμότητα από όλα τα αίτια, έδειξε νέα έρευνα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Η Carol Chiung-Hui Peng, του Boston University Chobanian and Avedisian School of Medicine, πραγματοποίησε έρευνα με ασθενείς 20 ετών και άνω που διαγνώστηκαν με υπερθυρεοειδισμό μεταξύ 2011 και 2020. Ο κίνδυνος για μείζονα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα (και θνησιμότητα από όλα τα αίτια ήταν συγκρίσιμος με αυτών που αντιμετωπίστηκαν με αντιθυρεοειδικά φάρμακα, ραδιενεργό ιώδιο ή εγχείρηση.

Από τους 114. 062 ασθενείς με νεοδιαγνωσθέντα υπερθυρεοειδισμό, 93.9%, 1.1%, και 5.1%  έλαβαν μόνο ATD, RAI, και εγχείρηση αντίστοιχα σε διάστημα 4,4 ετων.

Σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν ATD όσοι υποβλήθηκαν σε εγχείρηση είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για μείζονα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα  και θνησιμότητα από όλα τα αίτια, καρδιακή ανεπάρκεια και θνησιμότητα από καρδιαγγειακά.

Η RAI συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο για μείζονα ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα  σε σύγκριση με τα ATD.

Οι ομάδες δεν είχαν σημαντική διαφορά στον κίνδυνο για οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό.

Τα ευρήματα θα πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή, καθώς πρόκειται για έρευνα παρατήρησης και δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση.

 

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά