Νέα έρευνα αναφέρει ότι εντοπίστηκε γονιδιακή ποικιλομορφία που προστατεύει τους άντρες από σοβαρή νόσηση και θάνατο όταν νοσηλευτούν λόγω COVID.

Tο προστατευτικό γονίδιο φαίνεται πως βοηθά στη μείωση της φλεγμονής. Είναι ποικιλομορφία 1L1RN.

Ο Mukundan Attur, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι σε νοσηλευόμενους ασθενείς, ενώ οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό από τους άντρες να πεθάνουν από COVID-19, αυτοί οι άντρες έως την ηλικία των 74 που φέρουν τη γονιδιακή ποικιλομορφία rs419598, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν τη σοβαρή φλεγμονή που συνδέεται με τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 και λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από τη νόσο.

Η έρευνα έδειξε ότι 124 άντρες (19-74 ετών) με τη γονιδιακή ποικιλομορφία είχαν 80% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από COVID. Ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά μετά τη νοσηλεία με τον ιό.

Η γονιδιακή ποικιλομορφία φαίνεται πως προστατεύει μόνο άντρες έως την ηλικία των 74.

Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος από 2.600 άντρες και γυναίκες που νοσηλεύτηκαν για COVID στο NYU Langone's Tisch Hospital, μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2021.

Περισσότεροι από τους μισούς ήταν 60 ετών ή μεγαλύτεροι και παχύσαρκοι, κάτι που τους έθετε σε υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από COVID. 240 άντρες και 157 γυναίκες στην έρευνα πέθαναν από τη νόσο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μέσα επίπεδα στο αίμα μιας αντιφλεγμονώδους πρωτεΐνης που κωδικοποιείται από το 1L1RN ήταν 14 φορές υψηλότερα σε νοσηλευόμενους άντρες πάρα σε υγιείς.

Ενώ ήταν 10 φορές υψηλότερη σε 178 νοσηλευόμενες γυναίκες έναντι υγιών, οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν οδήγησε σε στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου θανάτου στις γυναίκες.

Ο Dr. Steven Abrahamson, του NYU Langone, δήλωσε ότι το εύρημα δείχνει προς οδό που θα προλαμβάνει τη σοβαρή φλεγμονή που συχνά εμφανίζεται με την COVID.

Η νέα έρευνα προστίθεται στις ενδείξεις για την υποκείμενη βιολογία που συμβάλλει σε διαφορές μεταξύ των φύλων στα ποσοστά θανάτου από COVID.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο The Journal of Infectious Diseases.

 

Πηγές:
The Journal of Infectious Diseases.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε