Τρεις πανεπιστημιακοί αγγειοχειρουργοί από την Πρίστινα του Κοσόβου βρέθηκαν το πρωί της περασμένης Τετάρτης στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και παρακολούθησαν διά ζώσης τρεις επεμβάσεις αγγειοπλαστικής καρωτίδας (CAS) σε ισάριθμους Έλληνες ασθενείς, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού σεμιναρίου της Ε' Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ.

Ο καθηγητής, Lulzim Vokrri, ο επίκουρος καθηγητής Luan Jaha και ο διδάκτωρ Hajriz Rudari, εκπαιδεύτηκαν από την επιστημονική ομάδα του Τμήματος Αγγειοχειρουργικής της Κλινικής, με επικεφαλής τον καθηγητή Αγγειοχειρουργικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Παπάζογλου (φωτογραφία).

Ο τελευταίος μιλά στο iatronet.gr για τις προκλήσεις των συγκεκριμένων επεμβάσεων, που έγιναν σε ασθενείς 84, 68 και 61 ετών με ιδιαίτερα βεβαρημένο ιστορικό. Αναφέρεται στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Κλινικής, η οποία εδώ και χρόνια οργανώνει σεμινάρια για αγγειοχειρουργούς από διάφορες χώρες των Βαλκανίων και όχι μόνο, ενώ εξηγεί με ποιον τρόπο καταφέρνει η ομάδα του να πραγματοποιεί μεγάλο αριθμό επεμβάσεων, παρά το οξύ πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων που αντιμετωπίζει το Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Εκπαιδευτικό κέντρο

"Εδώ και πολλά χρόνια στην Κλινική μας καλούμε συναδέλφους από διάφορες χώρες των Βαλκανίων, από την Τουρκία και από αλλού, προκειμένου να μοιραστούμε τη γνώση και την εμπειρία μας και να τους εκπαιδεύσουμε πάνω σε σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές", αναφέρει ο κ. Παπάζογλου, συμπληρώνοντας: "Στο Κόσοβο έχουν πλέον υποδομές, εξοπλισμό και υποστήριξη που αρχίζει να γίνεται υψηλού επιπέδου. Οργανώσαμε μια ημερίδα επίδειξης και ήρθαν οι συνάδελφοι να δουν τις τρεις επεμβάσεις, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές. Δεν κάναμε απλά περιστατικά όπως περίμεναν. Εκεί βρίσκεται και η ουσία, να βλέπουν τις δυνατότητες σε δύσκολες περιπτώσεις".

Αγγειοπλαστική επέμβαση καρωτίδας

Η αγγειοπλαστική καρωτίδας είναι μια πολύ λεπτή επέμβαση, καθοριστική για την υγεία και τη ζωή του ασθενούς, που έχει σοβαρού βαθμού στένωση και απειλείται άμεσα με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό, όμως, που προορίζεται να προλάβει, μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αν δεν επιδειχθεί η μέγιστη προσοχή στον χειρισμό, όπως αναφέρει ο καθηγητής.

"Είναι σημαντικό να την κάνεις πολύ προσεκτικά και με βάση τις οδηγίες, ώστε να μειώσεις στο ελάχιστο τον αριθμό των διεγχειρητικών επιπλοκών. Αυτές πρέπει να είναι κάτω από 1%. Είναι απολύτως κρίσιμο να χειρουργήσεις 100 ασθενείς και οι 100 να πάνε καλά. Δεν έχεις περιθώριο γιατί η επιπλοκή όταν συμβαίνει είναι βαρύτατη", επισημαίνει.

Οι τεχνικές της αγγειοπλαστικής δεν είναι καινούργιες, αλλά απαιτούν εμπειρία και συνεχή τριβή, με έναν αρκετά μεγάλο αριθμό διενεργούμενων επεμβάσεων κατ΄ έτος, ώστε η χειρουργική ομάδα να βρίσκεται πάντα σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας. "Όπως συμβαίνει με τους αθλητές. Δεν μπορείς να κάνεις τρεις επεμβάσεις το χρόνο, γιατί έτσι αυξάνεις τον κίνδυνο επιπλοκών. Εμείς κάνουμε περίπου 100 τέτοιες επεμβάσεις το χρόνο", αναφέρει.

Με τοπική αναισθησία

Εννέα στις δέκα επεμβάσεις για αντιμετώπιση στένωσης καρωτίδας στο Τμήμα Αγγειοχειρουργικής της Ε' Χειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ, γίνονται με αγγειοπλαστική, υπό τοπική αναισθησία και monitroring.

Αυτό, όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπάζογλου, δίνει τη δυνατότητα στην χειρουργική ομάδα να εξυπηρετεί περισσότερα περιστατικά, με καθημερινά χειρουργεία, καθώς δεν είναι αναγκαία η παρουσία αναισθησιολόγων, που αποτελεί το μείζον πρόβλημα, ειδικά στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

"Αν απαιτούνταν παρουσία αναισθησιολόγου θα κάναμε πολύ λιγότερα χειρουργεία. Μπορούμε και εξυπηρετούμε πολύ περισσότερους ασθενείς, γιατί έχει απλοποιηθεί πολύ η διαδικασία σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό", εξηγεί και προσθέτει: "στηριζόμενοι βέβαια στην σύγχρονη υποδομή –τώρα έχουμε καινούργια χειρουργεία με καλό εξοπλισμό- γιατί αυτά όλα γίνονται υπό ακτινοσκόπηση, με μια παρακέντηση από τη μηριαία αρτηρία, απ΄ όπου φτάνουμε στον τράχηλο και κάνουμε τις αγγειογραφίες και την αγγειοπλαστική της βλάβης. Σε όλη αυτή τη διαδικασία ο ασθενής είναι ξύπνιος".

Ο ασθενής εισάγεται στην Κλινική μια μέρα πριν από την επέμβαση και παίρνει το εξιτήριο την επόμενη, αν όλα εξελιχθούν ομαλά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο