Ο Σύλλογος ασθενών και φροντιστών «Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης» εκπονεί στη χώρα μας από το 2016 έως σήμερα, το  επιτυχημένο πρόγραμμα αγγειοπλαστικής με μπαλόνι στην πνευμονική αρτηρία (ΒΡΑ), με το σημαντικότερο όφελος όλων, την ίαση για τους Έλληνες πάσχοντες από Χρόνια Θρομβοεμβολική Πνευμονική Υπέρταση (ΧΘΠΥ).

O Ιάπωνας καθηγητής καρδιολογίας του Ιατρικού Κέντρου Okayama, Hiromi Matsubara, που είναι και ο εφευρέτης αυτής της τεχνικής, συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια να έρχεται στην Ελλάδα ως φιλοξενούμενος του συλλόγου. Ο ίδιος πραγματοποιεί αφιλοκερδώς δύσκολες επεμβάσεις ΒΡΑ δίνοντας ζωή σε ασθενείς με ΧΘΠΥ, αφού συνεχίζει να είναι ακόμα και σήμερα η μόνη επιλογή θεραπείας των ασθενών οι οποίοι είναι ακατάλληλοι για χειρουργείο αφαίρεσης πνευμονικών θρόμβων, την ονομαζόμενη Ενδαρτηρεκτομή (PEA).

Ο Καθηγητής Matsubara πραγματοποίησε επιτυχώς μαζί με τον κ. Καρυοφύλλη Παναγιώτη, οκτώ δύσκολα περιστατικά BPA στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) και ο Σύλλογος τον ευχαριστεί θερμά για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του προγράμματος αυτού. Ο Σύλλογος εκφράζει τις ευχαριστίες του και στην φαρμακευτική εταιρεία ELPEN που βρίσκεται πάντα στο πλευρό της, στηρίζοντας αυτό το ζωτικής σημασίας πρόγραμμα για τους ασθενείς με ΧΘΠΥ.

Ο καθηγητής πραγματοποίησε διάλεξη ενημερώνοντας ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του ΩΚΚ σχετικά με την μέθοδο BPA και τη σημασία της για την αντιμετώπιση της ΧΘΠΥ, αφού επιφέρει στον ασθενή από τις πρώτες συνεδρίες, σημαντική αιμοδυναμική βελτίωση στην πνευμονική κυκλοφορία, και τελικώς  στην γενική κλινική του εικόνα.

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι θα πρέπει να τονιστεί, ώστε να ενημερωθεί κάθε ενδιαφερόμενος ότι από τον Δεκέμβριο του 2016 έως και σήμερα το πρόγραμμα υλοποιείται επιτυχώς από τον επεμβατικό καρδιολόγο κ. Καρυοφύλλη Παναγιώτη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ο οποίος είναι μαθητής του καθηγητή Hiromi Matsubara και είναι σήμερα ο μοναδικός εξειδικευμένος ιατρός σε όλη τη χώρα, αφού υλοποιεί εβδομαδιαίως πληθώρα BPA επεμβάσεων. 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου, κα Ιωάννα Αλυσανδράτου τόνισε τη σημασία διατήρησης του συγκεκριμένου προγράμματος, γιατί η ίαση σε ασθενείς με ΧΘΠΥ, που ως  την έναρξη του  προγράμματος στην χώρα απεβίωναν σε λιγότερο από 5 χρόνια, είναι ότι πιο πολύτιμο και ελπιδοφόρο έχουμε στην κοινότητα της δύσκολης νόσου της Πνευμονικής Υπέρτασης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας