Ασθενείς που υποβάλλονται σε αγγειοπλαστική και τοποθέτηση στεντ θα πρέπει επίσης να εξετάζονται για κατάθλιψη, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς με κατάθλιψη ήταν λιγότερο πιθανό από υγιείς να λαμβάνουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακά τους, όπως βήτα αναστολείς, αντιαιμοπεταλικά και στατίνες.

Τα φάρμακα μειώνουν την πιθανότητα επόμενης καρδιακής προσβολής ή καρδιαγγειακού συμβάντος μετά την παραπάνω επέμβαση.

Ο Dr. Jared Magnani, του University of Pittsburgh, δήλωσε ότι η ομάδα ανακάλυψε ότι 10% έως 20% των ανθρώπων με κατάθλιψη ήταν λιγότερο πιθανό να λαμβάνουν τα φάρμακά τους μετά την αγγειοπλαστική.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι υψηλό ποσοστό ανθρώπων με στεφανιαία νόσο έχει ή θα εμφανίσει κατάθλιψη. Και άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες για καρδιοπάθεια.

Χρησιμοποιήθηκαν αρχεία 124.000 τέτοιων ασθενών, που επίσης διαγνώστηκαν με κατάθλιψη και που παρακολουθήθηκαν για ένα χρόνο.

Ο Magnani υποδεικνύει ότι η ενσωμάτωση εξέτασης για κατάθλιψη στην καρδιολογία θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση της συμμόρφωσης στα φάρμακα και στο αποτέλεσμα στην υγεία ασθενών με κατάθλιψη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]