Όλοι ξεχνάμε πράγματα μερικές φορές, ειδικά όταν η ζωή μας είναι μέσα στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις. Μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι αυτό συμβαίνει πιο συχνά καθώς μεγαλώνετε. Η ήπια απώλεια μνήμης μπορεί να είναι φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχετε άνοια. Μόνο το 1% των ατόμων άνω των 65 ετών με προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία θα πάσχουν από άνοια κάθε χρόνο.

Πότε γίνεται πρόβλημα;

Αν η απώλεια μνήμης σάς δυσκολεύει να φέρετε σε πέρας τις καθημερινές σας εργασίες, αυτό είναι ένα σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Το ίδιο και αν ξεχνάτε πράγματα που μόλις ακούσατε ή επαναλαμβάνετε την ίδια ερώτηση ξανά και ξανά.

Είναι δύσκολο να σχεδιάσετε ή να λύσετε προβλήματα;

Όλοι κάνουν λάθη από απροσεξία. Αλλά αν δυσκολεύεστε πραγματικά να κάνετε πράγματα όπως να ακολουθείτε οδηγίες σε μια γνωστή συνταγή ή να παρακολουθείτε τους λογαριασμούς σας με τον τρόπο που το κάνατε παλιά, θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι προβλημάτων μνήμης.

Παλεύετε με τα μικρά και καθημερινά

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης; Ξεχάσατε πώς να ρυθμίσετε το φούρνο μικροκυμάτων; Αν χρειάζεστε λίγη βοήθεια από καιρό σε καιρό με τέτοιου είδους πράγματα, δεν είναι ανάγκη να ανησυχείτε. Αλλά αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τις τακτικές δραστηριότητες που έχετε συνηθίσει να κάνετε, όπως η οδήγηση σε μέρη που πηγαίνετε συχνά, τα αγαπημένα παιχνίδια ή το να βρείτε το δρόμο σας μέχρι το σούπερ μάρκετ, μπορεί να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος μνήμης.

Πού πάρκαρα;

Σε όλους μας έχει συμβεί, ειδικά για όσους μένουν στο κέντρο μεγάλης πόλης ή σε γειτονιές που όλοι οι δρόμοι λίγο-πολύ μοιάζουν μεταξύ τους. Αν, όμως, συμβαίνει τακτικά, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι άνοιας. Το ίδιο ισχύει και αν παρατηρείτε συχνά ότι ξεχάσατε πού αφήσατε τα κλειδιά ή τα γυαλιά σας.

Χάνετε την αίσθηση του χρόνου

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ξυπνήσει κάποια στιγμή χωρίς συναίσθηση του χρόνου – ίσως μετά από έναν βαρύ ή κακό ύπνο, ή μετά από μια νύχτα με πολύ αλκοόλ. Δεν θα μας πάρει πολύ χρόνο για να θυμηθούμε. Αν όμως αυτό είναι κάτι που σάς συμβαίνει συχνά, είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Τι ήρθα να κάνω εδώ;

Αν μπείτε σε ένα δωμάτιο και δεν θυμάστε τι κάνατε, αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας. Συμβαίνει σε όλους μας – απλά σκεφτείτε πόσες φορές έχετε βρεθεί να κοιτάτε το ανοιχτό ψυγείο χωρίς να ξέρετε τι περιμένατε να βρείτε μέσα. Αλλά τα άτομα με άνοια ξεχνούν μερικές φορές πού βρίσκονται, ή βρίσκονται κάπου και δεν θυμούνται πώς έφτασαν εκεί.

Ξεχνάτε μήπως λέξεις αρκετά συχνά;

Είναι φυσιολογικό να δυσκολεύεστε να βρείτε τη σωστή λέξη μερικές φορές. Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λέξη με λάθος τρόπο. Αυτό επίσης είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα, αλλά για τα άτομα με άνοια αυτό μπορεί να γίνει πολύ συχνότερο πρόβλημα. Αν δυσκολεύεστε με ονόματα, λέξεις ή τι να πείτε, μπορεί να είναι σημάδι πιο σοβαρής απώλειας μνήμης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο