Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών του κόσμου είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ χαμηλά ποσοστά γεννήσεων σε λίγες δεκαετίες.

Γνωστή ομάδα εμπειρογνωμόνων εκτιμά στο επιστημονικό περιοδικό "The Lancet" ότι μέχρι το 2100 μόνο έξι χώρες παγκοσμίως - η Σαμόα, η Τόνγκα, η Σομαλία, ο Νίγηρας, το Τσαντ και το Τατζικιστάν - θα εξακολουθούν να έχουν περισσότερα από 2,1 παιδιά ανά γυναίκα.

Η τιμή αυτή θεωρείται γενικά ως το όριο για τη διατήρηση του πληθυσμού σε σταθερό επίπεδο μακροπρόθεσμα μέσω των γεννήσεων.

Για τις υπόλοιπες 198 χώρες, οι ερευνητές θεωρούν ότι το ποσοστό γεννήσεων το 2100 θα είναι κάτω από το όριο του 2,1.

Ο αριθμός των ανθρώπων εκεί είναι πιθανό να μειωθεί μακροπρόθεσμα, εκτός αν αυτό δεν αντισταθμιστεί από την μετανάστευση, γράφει η ομάδα με επικεφαλής το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, 155 χώρες θα βρίσκονται ήδη κάτω από το όριο του 2,1 μέχρι το 2050.

"Είμαστε αντιμέτωποι με μια συγκλονιστική κοινωνική αλλαγή στον 21ο αιώνα", δήλωσε ο ερευνητής του ΙΜΕΕ Stein Emil Vollset.

Ο κόσμος θα βρεθεί ταυτόχρονα αντιμέτωπος με ένα baby boom σε ορισμένες χώρες και μια έλλειψη απογόνων σε πολλές άλλες.

Η συν-συγγραφέας Natalia Bhattacharjee πρόσθεσε: Η εξέλιξη αυτή "θα αναδιαμορφώσει πλήρως την παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή ισορροπία δυνάμεων και θα καταστήσει αναγκαία την αναδιοργάνωση των κοινωνιών". Θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός για τους μετανάστες προκειμένου να διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Για την Catherina Hinz, CEO του Ινστιτούτου Πληθυσμού και Ανάπτυξης του Βερολίνου, η νέα έκθεση επιβεβαιώνει την τάση που υποθέτουν και άλλα ιδρύματα.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.

"Προβλέψεις που ξεπερνούν σε εύρος τα 25 χρόνια, θεωρούνται εξαιρετικά αβέβαιες", δήλωσε η Hinz, η οποία δεν συμμετείχε στην έκθεση.

Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με απόλυτη βεβαιότητα πώς θα εξελιχθεί η οικονομία, η κοινωνία και η υγεία στις περιοχές του κόσμου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά